La nova estelada

La campanya que ha portat el candidat Emmanuel Macron a l’Elisi ha conegut una novetat iconogràfica que, de ben segur, marcarà tendència: la connotada presència en els seus mítings de la bandera blava amb dotze estels que simbolitza i representa la Unió Europea (UE). Per reforçar la decidida aposta estratègica del nou president francès pel projecte europeu, l’Oda a l’Alegria de la Novena de Ludwig van Beethoven -l’himne oficial de la UE- ha sonat en la prèvia del seu primer discurs de celebració de la victòria amb els seus seguidors en l’esplanada del Louvre.

A l’estelada independentista catalana, que ha acaparat els espais públics i les manifestacions patriòtiques dels últims cinc anys, li ha sortit una competidora inesperada: l’estelada europea que, com s’ha vist aquests dies a França, connecta molt bé amb els anhels d’una joventut oberta i multicolor que abomina la xenofòbia i les fronteres. Enfront de les sotragades que han suposat el Brèxit i l’elecció de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, l’estelada europea ha esdevingut la resposta que sintetitza la convicció i l’esperança en un món solidari i millor.

Quan tothom ja la donava per morta, heus aquí que Europa -entesa com el paradigma planetari de la llibertat, la cultura, la integració i la democràcia- reneix amb una gran força. Les successives eleccions d’Àustria, Holanda i ara França han estat un revulsiu que dona un renovat impuls al somni dels Estats Units d’Europa, amb les noves generacions a l’avantguarda.

No som 7,5 milions d’habitants. Som 500 milions de persones que, parlant diferents llengües, intentem entendre’ns i construir un futur plegats sobre la base d’una organització fraternal i federal, de baix a dalt. Aquesta era la clau en la qual es jugaven les eleccions franceses d’aquest passat 7 de maig i Emmanuel Macron ha estat capaç de llegir, interpretar i liderar aquest sentiment profund que s’obre pas i avança.

Tenim, tots plegats, un nou horitzó per conquerir i consolidar: la unitat europea que ens il·luminen els dotze estels de la bandera blava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides