Quina decepció s’han emportat els independentistes amb Israel?

Título de la imagen
Título de la imagen

El nomenament de l’advocat José Antonio Sánchez Molina com a nou cònsol honorari d’Israel a Barcelona ha estat un gerro d’aigua freda pel moviment independentista català, que sempre ha tingut l’Estat sionista com un referent internacional i un suposat aliat a la seva causa. El consolat d’Israel a Barcelona estava vacant des de l’any 1997 i per fer-se’n càrrec havien sonat diversos noms alineats amb l’estratègia sobiranista com Lluís Bassat -publicista de capçalera del règim pujolista-, David Madí -exmà dreta d’Artur Mas- o Carles Vilarrubí, el marit de Sol Daurella (Coca Cola) i vicepresident del Barça.

Però la persona triada per Daniel Kutner (foto), ambaixador d’Israel a Espanya i Andorra, i acceptada pel ministeri espanyol d’Afers Exteriors és als antípodes del moviment sobiranista. En efecte, José Antonio Sánchez Molina és un professional amb nul·les simpaties per l’independentisme i que en la seva joventut havia format part d’un grup d’extremadreta a Blanes. És un membre molt actiu de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), a la qual s’hi va vincular a partir del nucli dels Tarbut Shorashim, els suposats descendents dels jueus expulsats pels Reis Catòlics al segle XV.

La política diplomàtica de l’actual ambaixador israelià, Daniel Kutner, és molt diferent de la del seu antecessor en el càrrec, Alon Bar, que havia fet nombrosos gestos de complicitat amb els sectors independentistes catalans. Des d’entitats com l’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI), que presideix el convergent Toni Florido, la designació de José Antonio Sánchez Molina s’ha rebut amb una profunda decepció. Des de la posada en marxa del procés sobiranista, s’han fet nombroses i discretes gestions amb Israel per tal d’obtenir recursos financers i suport en tasques d’intel·ligència i defensa per a la futura república catalana.

Jordi Pujol va trobar en l’empresari jueu David Tennenbaum el soci per tirar endavant el projecte de Banca Catalana. Des d’aleshores, el pujolisme es va convertir en la caixa de ressonància del sionisme a Catalunya, amb el concurs d’un grapat d’intel·lectuals de confiança (Pilar Rahola, Joan B. Culla, Vicenç Villatoro…). En canvi, l’actual conseller de Relacions Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, desperta molts recels a Tel-Aviv per les seves declarades simpaties amb la causa palestina, demostrades durant la seva etapa al Parlament Europeu.

En el seu àmbit professional, José Antonio Sánchez Molina és un advocat de confiança de La Caixa per a “missions delicades“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides