La Generalitat aixeca l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat

Els embassaments estan al 24,87% de capacitat, i les conques internes al 23,77%

    Pantà de Sau

    La Comissió Interdepartamental de Sequera de la Generalitat de Catalunya ha acordat aquest dimarts aixecar la fase d’emergència per sequera en l’àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassaments d’aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics (hm3). La previsió és que el canvi d’escenari d’emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

    L’emergència per sequera es va decretar l’1 de febrer als 202 municipis que formen part d’aquest àmbit. Quan es torni a la fase d’excepcionalitat, la dotació d’aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres i no de 200, com era en l’escenari d’emergència. També es rebaixen algunes restriccions: es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% -i no en un 80% com en emergència-, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-. En aquest sentit, hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l’àmbit ramader presentant un pla d’estalvi d’aigua a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

    Un dels canvis destacats que porta associat el pas d’emergència a excepcionalitat és que les piscines d’ús públic podran obrir sense necessitat de declarar-se refugi climàtic. Així, es permetrà el reompliment, o primer ompliment si són de nova construcció o s’han rehabilitat, de piscines d’ús públic i també les d’ús privat que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua. S’haurà de fer però amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

    Això inclou piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, els centres esportius, els centres lúdics o les piscines de les comunitats de propietaris, així com les d’ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d’educació especial.

    La reducció del consum d’aigua en els usos recreatius es manté al 15% en usos assimilables a urbans i és del 50% en reg. També es manté la prohibició de regar jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota a gota o en regadora. No es pot regar la gespa, a excepció de les superfícies destinades a la pràctica federada d’esport, o si es fa amb aigua regenerada o de pluja. I es manté també la prohibició de netejar carrers o edificis amb aigua potable, la neteja de vehicles només en establiments autoritzats i la prohibició d’omplir les fonts ornamentals.

    Pel que fa a la capacitat dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, ja frega el 25%. En concret, els pantans de Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall estan al 24,87%, més de cinc punts per sobre dels nivells de fa una setmana, segons dades de l’ACA publicades aquest dimarts amb dades de dilluns. Pel que fa al conjunt de les conques internes de Catalunya, el volum d’aigua també continua creixent i ja se situa al 23,77%, també més de cinc punts més que a principis de la setmana passada.

    (Visited 55 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari