Impunitat i espai urbà: Fora Cambó!

L’exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, ubicada al Born Centre de Cultura i Memòria, pretén, segons el prospecte que l’explica, mostrar “la permissivitat amb els símbols de la dictadura a partir de la peripècia de tres estàtues: La República, l’eqüestre de Franco i La Victòria”. La presència d’aquestes estàtues davant d’un dels accessos al centre cultural va provocar les ires d’alguns partits independentistes i mitjans de comunicació afins. Van considerar que representava un insult a les víctimes del franquisme i van posar en marxa una intensa campanya contra l’exposició i, especialment, contra l’estàtua eqüestre del dictador.

Des de que la van instal·lar es van succeir els atacs contra ella. Li van tirar ous, la van pintar de tots colors, li van enclastar un cap de porc i una nina inflable i, finalment, la van tirar a terra. Les joventuts convergents –ara “demòcrates europees”- i d’Esquerra Republicana van liderar aquestes accions.

Finalment, l’Ajuntament de Barcelona, responsable de l’exposició, va retirar les estàtues.

A Barcelona i a molts indrets de Catalunya hi ha estàtues, monuments, carrers i fins i tot escoles que porten el nom d’una persona que va finançar el bàndol franquista durant la guerra civil: Francesc Cambó. L’historiador Borja de Riquer recull en el seu llibre L’últim Cambó la seva reacció a un butlletí del PSUC on es criticava la seva ajuda financera als nacionals franquistes: “És més anticatalana la rancúnia comunista expressada en català que les ordres contra l’ús de la llengua catalana donades per un tinent extremeny en castellà”. Amb aquests diners es van pagar les bombes que van bombardejar ciutats catalanes, com la mateixa Barcelona, que recorda Francesc Cambó en una estàtua lletja a la cruïlla de la Via Laietana amb el carrer de les Junqueres.

La coincidència del nom del president d’Esquerra Republicana amb el carrer on hi ha el monument que homenatja aquell còmplice en la mort de tants catalans lleials a la República potser animaria Oriol Junqueras a donar el pas necessari per demanar la retirada de l’estàtua. I, de passada, demanar també que es tregui el nom de Cambó de tots els carrers, places i avingudes que el porten a tantes ciutats catalanes.

Al seu torn, la CUP, a més de demanar la retirada de l’estàtua a Colom del final de la Rambla barcelonina, podria canviar el nom de l’institut escola Francesc Cambó i Batlle de la localitat de Verges. Allí hi va néixer Cambó. I l’alcalde, Ignasi Sabater Poch, és de la CUP.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides