Concentració a Perpinyà en reconeixement de la Catalunya Nord

La plataforma 'Sí al País Català' ha demanat que el nom de la nova macroregió del sud de França inclogui 'País Català'
Título de la imagen
Título de la imagen

Aquest dissabte, 10 de setembre, la plataforma ‘Sí al País Catalàha convocat una manifestació a Perpinyà, en reconeixement de la catalanitat de la Catalunya Nord. La plataforma demanarà que el nom de la nova macroregió del sud de França inclogui una referència a la catalanitat: ‘Occitània-País Català’. La manifestació compta amb la presència de CDC, ERC, el Partit Comunista Francès (PCF) i Moviment per França (MPF), així com diverses entitats socials, culturals, sindicals i empresarials d’aquest territori. La web de la plataforma ha rebut unes 250.000 visites diàries, i el seu manifest, anomenat ‘Sí al País Català’, ha recollit més de 25.000 signatures.

A banda del nom, la plataforma ha afirmat que li preocupa el futur de la Catalunya del Nord. Per aquest motiu, defensa que aquest territori esdevingui “una regió autònoma” dins de l’Estat francès. La plataforma ha assegurat que el model “recentralitzador” engegat per París pot significar la “desaparició” de la diputació departamental, “l’única institució catalana que existeix a França“. “Si no volem que aquest futur s’assembli al passat, cal un canvi de mentalitats i de polítiques públiques i un estatut particular”, ha assegurat el col·lectiu, que ha demanat “respecte” davant el “desenvolupament de la identitat catalana” i d’un país on els seus ciutadans, siguin quin siguin els seus orígens, “poden viure millor si decideixen ells mateixos”.

En una consulta no vinculant els ciutadans francesos van haver d’elegir un nom per la macroregió del sud francès, que aplegarà en un sol ens administratiu catorze departaments. El nom que va guanyar va ser ‘Occitània’. Poc després, els sectors catalanistes van iniciar una campanya per aconseguir incorporar-hi al nom l’afegit ‘País Català’. Aquests ciutadans consideren que, d’aquesta manera, es representarà les diferents sensibilitats, llengües, històries i orígens que hi ha al territori.

El fet és que aquesta reivindicació s’ha anat estenent, fins al punt en què 147 dels 226 batlles nord-catalans han anunciat públicament el seu suport a la causa. Així mateix, s’ha presentat un recurs contenciós administratiu al Consell d’Estat, màxim òrgan judicial francès, que s’ha de pronunciar abans de l’1 d’octubre sobre la idoneïtat del nom triat pel Consell Regional Llenguadoc-Rosselló-Migdia Pirineus.

 

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari