Sant Jaume no vol merda

Més de 1.300 firmes traslladen al Parlament el rebuig contra la instal·lació de triatge
sant jaume veins
sant jaume veins

A Sant Jaume de Llierca governa CiU. Al Consell Comarcal de la Garrotxa, la seva comarca, també. I a la Generalitat, els convergents amb ERC, que formen Junts pel Sí, el grup parlamentari més gran. Però l’Ajuntament d’aquest poble rebutja el projecte de construcció d’una planta de tractament de deixalles a la finca rústica de Can Coma de Baix, promoguda pel Consell Comarcal, i la lluita veïnal contra aquesta instal·lació ha arribat al Parlament de Catalunya amb 1.360 signatures sota el braç.

El passat 29 de juny, representants de l’associació de veïns de Sant Jaume es van reunir amb diputats de JxSí i la CUP per Girona, entre els quals els caps de llista respectius, Lluís Llach i Benet Salellas, per promoure una lluita que aglutina el govern municipal, l’oposició i els habitants, i que ha sumat fins i tot més firmes fora –860– que dins d’aquest poble, on viuen 812 persones.

Cinc anys de lluita
“La reunió va anar molt bé, dintre de tot”, explica Antoni Tomàs Pineda, el president de l’associació. “El problema és el Consell Comarcal”, a qui acusa d’haver imposat a Sant Jaume no només l’acolliment de la planta, sinó també una ubicació exacta particularment desafortunada dins el municipi, amb el vistiplau de la Generalitat mitjançant l’Agència Catalana de Residus.

Sosté que interessos econòmics i polítics impulsen el projecte, i assenyala vincles de facto entre Joan Espona, president del Consell Comarcal de la Garrotxa i batlle de Sant Joan les Fonts, i Jaume Espigulé, administrador de la societat immobiliària Rojau SL i amo dels terrenys on es pretén ubicar la planta. “Espigulé i el fill d’Espona fan negocis”, especifica Antoni Tomàs Pineda. “En la memòria de la planta consta que el terreny val 408.000 euros, deu vegades més que el seu preu real”, destaca, i el xifra en 40.000 euros.

També es retreu a Espona que impulsi el projecte –congelat els darrers anys per manca de diners– malgrat que en una consulta celebrada el 2011, quan Sant Jaume iniciava la seva lluita, els veïns s’hi van oposar. Van votar “257 en contra i 8 a favor de la planta”, recorda Pineda. Aleshores, relata, la lluita “es concentrava més al poble”, però enguany han sumat suports procedents de municipis del voltant, i han obtingut firmes principalment a Tortellà, Montagut, Besalú, Argelaguer i Olot, quan han vist reviscolar els plans sobre la instal·lació. L’Agència Catalana de Residus, de fet, ja ha anunciat que signarà aviat un conveni amb el Consell Comarcal de la Garrotxa per invertir-hi un pressupost màxim de 14 milions d’euros.

Segons destaca el president de l’associació de veïns, “CDC ha quedat dividida” a la zona perquè alguns alcaldes, com el de Besalú, donen suport a la seva causa, però la majoria dels ajuntaments convergents “ens desitgen que perdem” quan es reuneixen els seus batlles.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA 

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari