Puigdemont, tocat pel cas Efial

La investigació sobre l'Ajuntament de Girona i la segona detenció el seu antic cap de campanya compliquen encara més la qüestió de confiança al president
Título de la imagen
Título de la imagen

Per veu del seu responsable de règim interior, Francesc Sànchez, Convergència ha mirat de desacreditar l’operació Termyca, engegada aquest dimarts a deu províncies espanyoles amb les relacions de la consultora Efial i diversos ajuntaments, alguns dels quals catalans governats per CDC, en el punt de mira. A banda d’haver-la titllat de circ i d’atac del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, a la refundació del partit i al procés sobiranista, Sànchez ha assegurat que no els preocupa “gens ni mica” que en el marc d’aquestes actuacions es demani documentació a l’Ajuntament de Girona del període durant el qual el president Carles Puigdemont n’era alcalde, adduint que aquest govern municipal va ser “impecable i transparent”, com també sosté l’alcaldessa Marta Madrenas.

President tocat
Si a una figura política de primer ordre li fa mal el rebrot del cas Efial és al president Puigdemont. D’una banda, els investigadors volen analitzar diversos contractes per un valor total de més de 100.000 euros que se sospita que el consistori podria haver adjudicat a dit a la consultora. L’alcaldessa de Girona ha assegurat que va facilitar a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) tota la documentació del període 2011-2015 i que ara el jutge d’El Vendrell que encapçala l’operació, juntament amb la Fiscalia Anticorrupció, ha ampliat el requeriment al període 2009-2015. A més, els investigadors han demanat l’OAC la documentació que va obtenir.

D’altra banda, un dels detinguts aquest dimarts, Josep Manel Bassols, va participar en l’ascens polític de Puigdemont, ja que va ser el seu cap de campanya el 2011, quan l’actual president de la Generalitat va esdevenir alcalde de la capital de l’Onyar. A Bassols, exalcalde d’Anglès, ja l’havien detingut abans, durant la tercera fase de l’operació Petrum, que va empaitar la trama del 3%, un cas pel qual està encara imputat. Bassols, vinculat a la constructora investigada Oproler, és el marit de Núria Bassols, la comissionada per a la Transparència que va nomenar Artur Mas el febrer del 2015 que es va quedar sense el càrrec amb el nou Govern.

Reaccions
La consellera i portaveu Neus Munté ha apuntat cap al ministre Fernández Díaz com a autor intel·lectual de l’operació. Cal veure cap a on apuntarà la CUP en la qüestió de confiança que va decidir afrontar Puigdemont el pròxim mes de setembre quan va veure tombats els pressupostos. Arran de la decisió de la CUP de no aprovar-los, la relació de Junts pel Sí amb la formació anticapitalista passa per la seva pitjor època i, a més, persisteix i pesa un motiu de discrepància com és BCN World malgrat la reformulació del macrocomplex.

Ciutadans i el PP han demanat que Puigdemont comparegui urgentment per donar explicacions sobre Efial. La formació taronja, en concret, proposa crear una comissió d’investigació específica.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari