CDC a punt d’entrar al grup mixt

Tenir un 15% dels vots és obligatori per poder obtenir grup propi al Congrés dels Diputats
homs llista unica
homs llista unica

Convergència Democràtica no compleix els requisits per poder formar grup propi al Congrés dels Diputats. Malgrat haver tret, en les eleccions d’aquest diumenge, els mateixos escons que en les passades eleccions del 20-D, CDC no ha assolit el 15% obligatori per poder formar grup parlamentari propi.

En aquestes últimes eleccions, els convergents s’han quedat amb el 13,92% dels vots, mentre que a les eleccions del desembre passat va obtenir el 15,08% dels vots. De fet, a les eleccions del 20-D, CDC va estar a punt de quedar-se sense grup propi, ja que només va estar per sobre del 15% a les províncies de Girona (23,24%) i Lleida (22,64%), mentre que a Barcelona (12,26%) i Tarragona (13,72%) va quedar per sota del mínim establert com a obligatori pel reglament de la cambra baixa per poder disposar de grup amb sigles pròpies.

A les darreres eleccions es va calcular el còmput total dels vots obtinguts per CDC a les quatre províncies de Catalunya, amb la qual cosa si que va quedar per sobre del 15% necessari. El reglament del Congrés dels Diputats estableix que podran formar grup propi aquelles formacions polítiques que hagin obtingut 5 diputats i tinguin més del 15% dels vots en les circumscripcions a les quals es presenten. Ara CDC ho té complicat, ja que mentre compleix un dels requisits, ja que compta amb 8 diputats, no compleix l’altre, a l’haver obtingut el 13,92% dels vots a Catalunya. 

Si CDC, finalment, no forma grup propi, haurà d’integrar-se, per primera vegada en la seva historia en el grup mixt, havent de compartir banqueta amb EH-Bildu, CC, Nueva Canarias, Foro y UPN. Però, pot ser més greu pels convergents, que de no tenir grup propi, la formació no podria cobrar les subvencions per enviament de propaganda electoral, cosa a la qual només tenen accés les formacions polítiques parlamentàries amb grup propi.

De tota manera, feta la Llei, feta la trampa, ja que el Congrés ha permès, a vegades, maniobres estranyes que han donat la possibilitat de fer grup propi a qui no complia els requisits establerts, a través, per exemple de rebre diputats de ‘préstec’ d’altres formacions. Aquesta possibilitat es podria donar, sí CDC pactés alguna mena d’acord per a investir a algun candidat a president del Govern.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides