Junqueras planta cara a Montoro

El Govern avisa que no farà més retallades per complir amb el dèficit
Montoro i Junqueras
Montoro i Junqueras

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que la Generalitat no farà “cap més retallada afegida per molts requeriments que faci el Ministeri d’Hisenda” per complir amb el dèficit del 2015, tal com ha demanat per carta el ministre, Cristóbal Montoro. Junqueras acusa directament el govern central de no haver complert les obligacions que té en l’àmbit fiscal i legal amb la Generalitat, i que per això Catalunya no ha assolit els objectius de dèficit marcats.

El Govern central va pactar un dèficit de les comunitats autònomes amb Brussel·les d’un 07% del PIB. El 2015 hi ha hagut una desviació d’aquests objectius fins a arribar a l’1,66%. Catalunya és la comunitat, de tota Espanya, que més s’ha allunyat de l’objectiu de dèficit marcat, arribant al 2,7%. El problema és que l’Estat ha reduït el dèficit del 2015 del 5,7% al 5,16% del PIB, però les autoritats europees demanaven que Espanya es quedés per sota del 4,2%. El desviament entre què demanava Brussel·les i el que ha fet el govern central és de 10.345 milions d’euros, sent el desviament més gran de l’actual legislatura.

Junqueras s’ha reunit avui amb el president Puigdemont per respondre el requeriment del govern de l’Estat, que ha donat dues setmanes al govern català perquè presenti un pla de contenció. El vicepresident de la Generalitat ha respost a aquest requeriment dient que no tancaran cap hospital ni cap escola, que es defensaran els serveis bàsics, els instituïts i les universitats, i les lleis de dependència. Junqueras ha denunciat una relació directa entre la carta que ha enviat el ministeri d’Hisenda reclamant que la Generalitat planifiqui uns comptes més restrictius, amb què el Tribunal Suprem anul·lés el repartiment del dèficit a les comunitats autònomes decidit pel govern central el 2013.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides