La ‘llista negra’

Un llibre separa els bons i els mals catalans
Autors de 'Perles catalanes', Salvador Avià, Jordi Avià i Joan-Marc Passada
Autors de 'Perles catalanes', Salvador Avià, Jordi Avià i Joan-Marc Passada

 ‘Les perles catalanes’ (Viena Edicions) fa un llistat d’una setantena de catalans considerats pels autors com a menyspreables. Aquest llibre qualifica tot un seguit de personatges històrics i contemporanis com a “esclavistes, colonitzadors, col·laboracionistes i genocides”. El llibre fa un recorregut dels darrers 300 anys de la història de Catalunya fins a arribar als nostres dies, escrit per Salvador Avià, Jordi Avià i Joan-Marc Passada des d’un punt de vista independentista.

Entre els personatges històrics menyspreables pels autors, hi trobem noms de polítics i militars com el del general Prim, Valeriano Weyler o Francesc Cambó. També hi surten en el llistat periodistes com Josep Pla o Eugeni d’Ors. Però els que més criden l’atenció són els onze catalans contemporanis acusats pels autors de ser uns indesitjables: Félix de Azúa, Albert Boadella, Josep Borrell, Josep Ramon Bosch, Francesc de Carreras, Carme Chacón, Josep Antoni Duran Lleida, Arcadi Espada, Rosa Regàs, Miquel Roca i Aleix Vidal-Quadras.

La ressenya del llibre diu que “els catalans sabem prou bé quins són els nostres herois. El que potser no tenim tan clar és quins haurien de ser els nostres contraherois, personatges obscurs de qui més aviat ens hauríem d’avergonyir i als quals, sorprenentment, encara retem homenatge en els espais públics, a través de monuments i plaques de carrer. I en tenim una pila: botiflers, colonialistes, esclavistes, genocides, explotadors, col·laboracionistes amb el franquisme… Un enfilall de perles molt variades, però amb un denominador comú: tots són personatges que han fet costat als opressors del nostre poble”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides