Contractistes militars dels EUA van ‘regar’ C’s el 2009

Ganley i MacEvaldy finançaven el projecte europeu Libertas
Albert Rivera
Albert Rivera

Arguments recurrents contra Ciutadans (C’s) escometen el vincle que la formació que lidera Albert Rivera va tenir en el passat amb la ultraconservadora Libertas, amb què va concórrer a les eleccions al Parlament Europeu del 2009.

Segons exposa Público ara, empresaris que són contractistes militars dels Estats Units van finançar la campanya de C’s d’aquelles eleccions europees.

En concret, aquest digital explica que el magnat Declan Ganley va oferir entre 2 i 3 milions d’euros perquè C’S s’unís a Libertas. Es tractava, segons descriu Público, d’una “operació electoral” concebuda per organitzacions ultraconservadores per tombar des de dins les institucions comunitàries que comptava amb el suport de dos figures que menaven empreses que van esdevenir contractistes militars del Govern nord-americà el 2004, durant la presidència de George W. Bush.

A banda del mateix Ganley i la seva empresa Rivada Networks LLC, cita aquesta informació, hi havia Ulick MacEvaldy, oficial en la reserva de la intel·ligència militar irlandesa, que menava Omega Air, companyia dedicada al proveïment de combustible d’avions de guerra i governamentals dels EUA.

Segons van publicar Josep Campabadal i Francesc Miralles al llibre De Ciutadans a Ciudadanos. La otra cara del neoliberalismo, “Cinc dels set membres fundadors de Libertas Ltd són empleats de Rivada Networks LLC i molts dels directors de Rivada Networks són antics membres del personal militar dels EUA” i “S’ha esgrimit que té més de 200 milions en contractes de defensa als EUA”.

Público relata que Ganley va saber de les dificultats econòmiques que patia C’s el 2008 i el seu baix pressupost per les eleccions generals del 2008 i va aprofitar la situació per oferir al partit de Rivera concórrer a les europees del 2009 sota el paraigua de Libertas, oferta que fou acceptada.

Seguidament, Rivera, gràcies al contacte facilitat per Julio Ariza, president d’Intereconomia, va ‘reclutar’ l’advocat Miguel Duran com a candidat. Plegats, Ciutadans i Libertas van aconseguir un 0,18% dels vots en la contesa del 2009.

“Quan es posa sobre la taula aquesta quantitat de diners et planteges. És un dels paràmetres que hem tingut en compte”, va reconèixer aleshores al suplement Crónica, d’El Mundo, l’actual candidat de Ciutadans a la presidència del Govern espanyol. Libertas, fundat el 2008, es va dissoldre després del fracàs, el 2010.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari