L’atenció sanitària catalana, cada cop pitjor i més privatitzada

El 25% de la despesa sanitària es dedica a contractació amb centres privats
artur mas boi ruiz
artur mas boi ruiz

Les diferències en l’atenció sanitària entre les comunitats autònomes s’ha incrementat enguany amb relació al 2014 i Catalunya s’ha enfonsat fins a l’antepenúltim lloc del rànquing sobre serveis sanitaris, elaborat per la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP).

En el seu darrer informe, elaborat amb dades del 2014 i el 2015 i basat en 26 paràmetres, la FADSP torna a situar per setè any consecutiu la Comunitat Valenciana i les Canàries com els dos territoris de l’Estat que tenen pitjors serveis, amb 45 i 44 punts respectivament. Enguany, Catalunya se situa ben a prop d’elles amb 48 de 98 punts possibles. L’any passat en rebia 57 i era onzena (setena per la cua).

El gran retrocés català
Una de les principals conclusions d’aquest estudi, que analitza el funcionament, els recursos i el finançament de la sanitat, així com la política farmacèutica, la valoració dels ciutadans i les llistes d’espera, a banda de la privatització, és precisament l’acceleració del retrocés patit per Catalunya per culpa de les retallades. El 2009 era 5a en el rànquing i el 2015, després de perdre quatre posicions amb relació al 2014, és 15a.

Més privatització
Pel que fa al percentatge de la despesa sanitària que cada territori de l’Estat dedica a contractació amb centres privats, Catalunya destaca molt per sobre la resta, superant el 24,1% del 2014, amb un 25%. La Comunitat de Madrid, amb un 10,8%, segueix de molt lluny Catalunya pel que fa a aquest indicador de privatització.

A més, pel que fa al pressupost sanitari per càpita, tan sols els d’Andalusia i la Comunitat Valenciana eren, el 2014, menors que el de Catalunya.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari