Jordi Pujol Ferrusola, el dinamitzador gabonès

En els correus electrònics dirigits al govern d'Ali Bongo proposa des de la venda d'equips hospitalaris, latrines mòbils, tendes de campanya per a camps de refugiats...
carta junior gabon
carta junior gabon

En la seva compareixença en la comissió d’investigació del Parlament, Jordi Pujol Ferrusola es va presentar com a “dinamitzador econòmic” i, efectivament, si més no al Gabon, ha fet relacions públiques, intermediacions, negocis i s’ha emportat suculentes comissions gràcies als seus contactes amb el govern gabonès que, des de fa gairebé cinquanta anys, està en mans de la família Bongo.

Jordi Pujol júnior va iniciar la connexió gabonesa amb el difunt Omar Bongo, president del 1967 al 2009, que va morir a la clínica Quirón de Barcelona el juny d’aquell any, i l’ha continuat amb el seu fill gran, Ali Bongo, president des de les eleccions d’agost de 2009 que l’oposició política va qualificar de fraudulentes i en les quals tan sols va acudir a votar el 44% del cens. Tot i així, els Bongo han instaurat una dinastia política al seu país, cosa que no han aconseguit els Pujol.

Carta al president
Dues setmanes després de les eleccions que van convertir Ali Bongo en president del Gabon, Jordi júnior va enviar-li una carta per oferir-li els seus serveis o, millor dit, per oferir-se com a intermediari perquè “empreses espanyoles i sobretot catalanes” portessin a terme els projectes que havia promès en la campanya electoral.

En aquesta carta, a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE, Jordi Júnior recorda al president Ali Bongo que cinc anys abans li havia proposat el projecte d’electrificació de dues zones rurals del seu país, que en aquells moments estava executant la companyia espanyola Isolux, i li demanava que el rebés en audiència al palau presidencial de Libreville a finals d’octubre o principis de novembre d’aquell mateix any. Per aquells projectes d’electrificació, Isolux va pagar comissions a Jordi júnior per un import de 650.000 euros.

En un document adjunt, Jordi júnior especificava a Ali Bongo “els projectes potencials que penso que podrien interessar al seu país” i que estan relacionats amb el subministrament de serveis i equipaments de sis àrees: protecció civil, sanitat, hostaleria, minicentrals hidroelèctriques, mobiliari urbà i habitatge social, amb la possibilitat en aquest últim camp de muntar una empresa de cases prefabricades al Gabon.

Com si fos un d’aquells vells marxants de roba que portaven de tot a la maleta, Jordi júnior ofereix al govern gabonès qualsevol cosa que necessitin: per exemple, pel que fa a la protecció civil, ofereix xarxes de comunicacions per a la policia, bombers i exèrcit; cotxes patrulla, camions, vehicles de bombers, ambulàncies, microbusos, excavadores, llanxes pneumàtiques, tendes de campanya per a camps de refugiats, latrines mòbils, plantes de potabilització d’aigua, hospitals mòbils… o el disseny de sistemes d’alerta de desastres naturals.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.