La pandèmia de la covid-19 s’endú 21.000 vides en un any a Catalunya

Un any després de l'estat d'alarma, la crisi ha deixat mig milió d'aturats, 200.000 ERTO i 20.000 empreses perdudes

Hospital d'Igualada

Aquest dissabte es compleix un any de l’anunci de Pedro Sánchez d’aplicar l’estat d’alarma. El president del govern espanyol compareixia un divendres passades les tres de la tarda i demanava a la ciutadania quedar-se a casa per aturar el virus.

Ho feia alertant que vindrien setmanes molt dures i que es tardaria a superar la situació. Un confinament domiciliari que entraria en vigor a partir de l’endemà, 14 de març. L’estat d’alarma es va anar prorrogant fins a l’estiu, però aquest octubre el govern espanyol en va aprovar un de nou que durarà fins aquest mes de maig.

Hores abans de l’anunci de Sánchez, Catalunya havia ordenat ja el primer confinament perimetral entre Igualada i la Conca d’Òdena que afectava més 70.000 persones. L’aparició del primer gran brot a Catalunya, feia prendre al govern de Quim Torra aquesta decisió.

Tot i que les dades sanitàries milloren els darrers dies, les xifres globals indiquen que, amb les darreres dades d’aquest dissabte, la covid-19 s’ha endut durant aquest any 21.000 vides. D’altra banda, el número de contagiats s’enfila a 573.629.

Després tenim les xifres econòmiques. La crisi sanitària ha deixat 537.900 aturats a Catalunya i més de 190.000 treballadors en ERTO. Alguns d’ells fa un any que tenen la feina congelada i no tenen cap certesa de quan tornaran a la normalitat. La covid també ha destruït més de 20.000 empreses, una sagnia que, segons els experts, seguirà en els pròxims mesos. Les empreses més afectades per la pandèmia, com les turístiques, ho fien tot a la vacunació, però no descarten haver de tancar si la situació no millora. El PIB s’ha desplomat a un històric 11,4% el 2020, amb una caiguda del 21,6% durant el primer confinament.

(Visited 128 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari