Els venedors de la Grossa estan molt emprenyats amb l’EAJA

El nou sistema informàtic de les loteries de la Generalitat provoca el caos
artadi grossa
artadi grossa

La Grossa de Cap d’Any, el sorteig més emblemàtic que organitza l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA), ha estat, en aquesta última edició, un autèntic desastre que ha deixat molts dels seus venedors –principalment, quioscos, estancs, bars i botigues– profundament emprenyats. Era la primera vegada que l’empresa Novomatic, filial del grup austríac Novo Lottery Solutions Gmbh (NLS), es feia càrrec de l’organització d’aquesta rifa, que la Generalitat va posar en marxa l’any 2013 per intentar fer la competència a les tradicionals loteries de Nadal i del Nen que fa la societat estatal LAE.

I l’experiència ha estat traumàtica. Els nous terminals que Novomatic ha instal·lat en els últims mesos en els 2.200 punts de venda de la xarxa de distribució de l’EAJA van quedar col·lapsats durant llargues hores els dies previs a la celebració del sorteig de la Grossa, el passat 31 de desembre. “El sistema informàtic ha fallat”, van explicar des de l’EAJA als atribolats venedors que intentaven connectar-s’hi, bé per validar els bitllets de la rifa que venien o per gestionar el retorn dels invenuts.

Clients frustrats
Els distribuïdors s’havien quedat, confiats, tots els paquets de bitllets –en blocs de 20 paperetes– que els agents comercials de la loteria catalana van repartir en les setmanes prèvies al sorteig, encara que el volum que els van servir els semblava, en molts casos, excessiu. “No us preocupeu si no els veneu tots. Fins al dia 30 a les 24 hores podeu comunicar, a través d’internet, totes les devolucions i us les descomptarem de la facturació”, els van dir els comercials.

Però el neguit i, en molts casos, els nervis es van apoderar dels venedors en comprovar que el sistema informàtic implantat per Novomatic va deixar de funcionar correctament a partir del dia 27 i no hi havia manera de comunicar les paperetes i els blocs invenuts. Això va fer que molts distribuïdors anessin directament a les oficines centrals de Loto Catalunya, a la Gran Via de Barcelona, per retornar in situ el seu estoc de butlletes, davant la por que se l’haguessin de menjar amb patates.

L’avaria generalitzada del sistema informàtic de Novomatic també va tenir un altre efecte contraproduent: els bitllets que venien els distribuïdors s’havien de validar amb el lector òptic connectat a la màquina. En no poder fer-ho, els van dir que els apuntessin a mà. Igualment, es va comunicar als distribuïdors que, mentre no funcionés de nou el sistema informàtic, procedissin a estripar les butlletes invenudes. Tot plegat, patètic.

Molts clients també es van quedar amb un pam de nas. S’havia anunciat a través dels mitjans de comunicació que es podria jugar a la Grossa de Cap d’Any, a través d’internet, fins a les 11 hores del matí del dia 31, una hora abans del sorteig. Però tots els que ho van intentar es van quedar frustrats perquè la web continuava penjada.

Les situacions de desconcert i indignació entre els venedors es van repetir a partir de la celebració del sorteig. L’EAJA va establir que tots els premis fins a 120 euros es podien cobrar en els punts de venda i, a partir d’aquesta quantitat, a través de les oficines de la Caixa o a la seu central de Loto Catalunya. Però el sistema informàtic de Novomatic va continuar fallant i la comprovació s’havia de fer de manera manual. A més, els distribuïdors van haver d’acumular efectiu en els seus comerços per fer front als pagaments dels bitllets premiats. Finalment, la Caixa ha assumit també el pagament dels premis més petits.

“Tothom tranquil”
Un portaveu autoritzat de l’EAJA va confirmar a EL TRIANGLE que el nou sistema informàtic de Novomatic ha patit problemes i que el dia 30 va quedar col·lapsat en rebre una allau d’usuaris. Però també va remarcar que tothom –distribuïdors i clients– “estigui tranquil”. “Per descomptat, ens farem càrrec de tots els bitllets invenuts i absolutament tothom cobrarà el seu premi“, va dir.

La Grossa ja va ser motiu de polèmica l’any 2014, quan va sortir guanyador un premi que no s’havia venut. Però el desgavell informàtic i organitzatiu d’aquesta edició ha estat impresentable, segons coincideixen a denunciar tots els distribuïdors consultats per EL TRIANGLE. Per postres, els comercials de Loto Catalunya ja han començat a repartir als punts de venda les butlletes de la pròxima Grossa de Sant Jordi!

(Visited 171 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari