Torra i Costa anuncien una demanda contra Sánchez i el govern d’Espanya per Pegasus

L’expresident català i l’exvicepresident del Parlament aportaran "com a prova principal" l'anàlisi de Citizen Lab

Sánchez i Torra
Sánchez i Torra

L’expresident de la Generalitat Quim Torra i l’exvicepresident primer del Parlament de Catalunya Josep Costa han anunciat que presentaran una demanda contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i contra l’executiu central, als quals responsabilitza d’un espionatge mitjançant el programa Pegasus.

Aquesta reacció divergeix de la majoria dels altres presumptes espiats, els quals van anunciar que dirigeixen la primera acció als tribunals contra NSO, l’empresa israeliana responsable de Pegasus, el programa d’intervenció de comunicacions amb què, segons una investigació de Citizen Lab, un laboratori de la Universitat de Toronto, es va intervenir les comunicacions d’almenys 65 figures de l’independentisme i la seva òrbita.

L’oficina de Torra ha explicat, en un comunicat publicat aquest dimarts, que l’anàlisi de Citizen Lab sobre els terminals “institucionals” que van fer servir ambdós ha confirmat vuit infeccions a Torra el 2020 i quatre a Costa el 2019, “sempre en moments políticament o judicialment sensibles”. El comunicat justifica que la demanda es presenta contra Sánchez adduint que és el “màxim representant i responsable dels serveis d’intel·ligència de l’estat espanyol”, i avança que s’aportarà “com a prova principal” l’informe de Citizen Lab.

Torra i Costa, així mateix, concreten que ja han presentat un requeriment contra el govern espanyol i contra Sánchez “exigint el cessament de la vulneració dels seus drets fonamentals com a víctimes de l’espionatge il·legal”, i que interposaran una demanda davant el Tribunal Suprem “de protecció dels drets fonamentals” contra el president espanyol i el seu govern.

Per últim, preveuen presentar-ne una altra per vulneració de drets fonamentals contra Espanya davant del Tribunal d’Estrasburg “quan s’hagi inadmès o resolt el recurs d’empara al Tribunal Constitucional”.

L’expresident català i l’exvicepresident del Parlament acusen Espanya de vulnerar sis drets previstos al Conveni Europeu de Drets Humans i exigeixen no només “la desclassificació de tota la informació i documentació del cas”, sinó conèixer “quina informació han obtingut amb l’espionatge, qui l’ha conegut, quina s’ha destruït i quina s’ha conservat”.

(Visited 69 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari