La Fiscalia demana 3 anys i mig de presó a dos ramaders per abocar 45.000 litres de purins en un bosc a L’Esquirol

També vol que els acusats es facin càrrec dels costos de restauració de la zona contaminada

Granja de porcs (ACN)
Granja de porcs (ACN).

La Fiscalia de Barcelona demana 3 anys i sis mesos de presó per a dos ramaders acusats d’haver abocat 45.000 litres de purins en una zona boscosa situada a L’Esquirol (Osona), a prop de l’explotació que tenien i a la qual també fan responsable. Segons es detalla a l’escrit de fiscalia, l’òrgan judicial veu en els fets un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, contra la llei d’aigües i contra dues directives europees.

A més, també demana una multa de 9.000 euros i dos anys d’inhabilitació per poder exercir de ramaders. Com a responsabilitat civil, la fiscalia també demana que els acusats es facin càrrec dels costos de restauració de la zona afectada per l’abocament de purins.

El fiscal dona per vàlid que els dos acusats, pare i fill, “actuant de comú acord” i en execució d’un pla preconcebut “i plenament coneixedors dels riscos pel medi ambient”. Per tant, sabien que no tenien autorització i que estaven cometent presumptament una infracció de la norma medi ambiental.

En l’escrit d’acusació també es detalla com els Agents Rurals, un cop es van assabentar dels fets, van prendre mostres de la zona on s’havia fet l’abocament, també de l’aigua de la riera i de zones no afectades per poder comparar. Basant-se en els resultats obtinguts, la fiscalia constata que els llocs on es van dipositar els purins van quedar afectats “amb concentracions molt elevades de nitrogen orgànic” i nitrats, entre d’altres. Remarca que el principal risc d’afectació de l’abocament és la contaminació dels aqüífers. Per tot plegat, sol·licita l’obertura de judici oral al jutjat penal.

De la seva banda, l’Ajuntament de l’Esquirol s’ha personat com a acusació particular contra els presumptes autors del vessament. Aquest abril van presentar escrit al jutjat d’instrucció número 6 de Vic. En un comunicat, el consistori recordava que el municipi està inclòs en zona vulnerable per contaminació de nitrats i que els fets descrits representen un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Per això, el consistori ha demanat penes de 3 anys i 6 mesos de presó, la inhabilitació per a l’exercici de professions ramaderes durant 2 anys i una multa de 9.000 euros. Així mateix, per a l’empresa dels ramaders també demana una multa de 14.400 euros com a persona jurídica i que els acusats es facin càrrec dels costos de restauració de la zona afectada per l’abocament.

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari