El 2023 es van registrar 670 situacions d’LGBTI-fòbia a Catalunya

El 56% d'afectats són persones trans, i Barcelona va concentrar el 68% d'incidències

La consellera d'Igualtat, Tània Verge (ACN)

El 2023 es van registrar 670 situacions d’LGBTI-fòbia a Catalunya, de les quals 351 van ser incidències, 282 denúncies als Mossos d’Esquadra i 37 denúncies davant l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació del Departament d’Igualtat i Feminismes, segons la Radiografia de l’LGBTI-fòbia feta per la conselleria. Pel que fa a les incidències, que són situacions discriminatòries que no es denuncien o no estan tipificades com a delictes, s’han doblat en comparació al 2022, quan van ser 175. Del total, el 28,2% es van produir en l’àmbit social, el 20,2% en el sanitari, el 14,5% en l’educatiu i el 5% en el Registre Civil. D’altra banda, les denúncies als Mossos han crescut un 9%, de 258 el 2022 a 282 l’any passat.

La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ha afirmat que l’increment d’aquestes situacions està relacionat amb la major conscienciació i el fet que hi ha més serveis per denunciar-les. En aquest sentit, ha assegurat que aquest augment “no ha de fer por”, sinó al contrari, ja que vol dir que hi ha més persones que estan sent ateses i més situacions que ja no queden impunes.

El gruix més gran de les situacions que recull la radiografia són les incidències, amb un total de 351. La majoria d’aquestes incidències provenen de la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI (54%), mentre que hi ha un 28% que han estat derivades per part d’altres departaments de la Generalitat. Un 4,5% dels afectats s’han dirigit directament a la conselleria, un 8% de casos els han comunicat des de l’entorn de les víctimes i un 4% per part d’entitats.

Per territoris, Barcelona va concentrar 239 incidències el 2023, gairebé el 68% del total. Per darrere hi ha Lleida (10,8%), Girona (8,8%), Tarragona (8,55%) i Terres de l’Ebre (2,8%). D’altra banda, el 66% dels afectats són majors d’edat, mentre que els menors representen el 26,7%. El 55,8% són persones trans, concretament hi ha 56 casos de dones trans (15,9% del total d’incidències) i 30 d’homes trans (8,6%). En segon lloc, hi ha els homes gais (20,2%), i en tercer el col·lectiu LGBTI+ (10,5%). Per darrere, hi ha les dones lesbianes (6,55%), intersexuals (0,85%) i bisexuals (0,85%).

Pel que fa a les denúncies presentades davant dels Mossos, hi va haver un total de 282. Per mesos, al juliol es va produir un pic amb 43 casos, i un altre al març amb 35. Per motius, el 55% van ser per homofòbia, el 26% per transfòbia, el 13% per lesbofòbia i el 6% per LGBTI-fòbia. Com amb la resta de situacions, la majoria dels fets es produeixen a Barcelona, en aquest cas 255 del total.

L’Observatori veu “preocupant” l’augment de casos

L’Observatori Contra l’LGTBI-fòbia ha alertat sobre el “preocupant” augment de casos i ha instat les administracions públiques, i especialment el govern català, a activar de forma eficient els mecanismes sancionadors que recull la legislació actual. L’entitat ha reclamat coordinació amb les entitats especialitzades i específiques que treballen en aquest àmbit, i ha demanat que es posin en marxa mesures i actuacions “que intervinguin de forma eficient i contundent per aturar la impunitat vers els agressors”, així com establir eines de reparació reals a les víctimes.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari