Xoc a l’Eurocambra per l’informe sobre la immersió

Els eurodiputats independentistes acusen la popular Dolors Montserrat de manca d'imparcialitat

Intervenció de l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat - Foto: ACN, Albert Cadanet

Eurodiputats progressistes i independentistes han xocat amb els conservadors aquest dimecres al Parlament Europeu durant el debat a la Comissió de Peticions sobre l’informe de la missió sobre la immersió a l’escola catalana.

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha denunciat “l’espectacle mediàtic” i el fet que, segons ella, el PP faci servir el comitè per a la seva “campanya política”, mentre l’eurodiputat de Junts Toni Comín ha demanat a la presidenta del comitè, Dolors Montserrat, que “almenys intenti aparentar imparcialitat”.

Davant aquestes acusacions, Montserrat ha respost que no entén “el soroll” al voltant de l’informe i ha defensat que aquesta missió s’ha tractat igual que les altres dels últims quatre anys, en resposta a la petició dels grups progressistes d’ajornar el debat per haver rebut l’informe amb menys de 24 hores d’antelació. Aquests grups també han argumentat que el document només se’ls ha fet arribar en anglès i no traduït a la resta de llengües, i que no s’estaven protegint els seus “drets lingüístics”, recull l’ACN.

Davant aquestes peticions, l’eurodiputada del PP ha subratllat que el procediment s’ha fet segons marca el reglament i ha justificat que no s’hagi traduït perquè hi ha altres documents prioritaris en la traducció per part dels serveis de la cambra.

Els grups progressistes han retret al PP que vulgui utilitzar el model lingüístic a l’escola catalana com a “material” per a les eleccions gallegues. “El Partit Popular Europeu està supeditat a l’estratègia electoral del PP i no ho entenc”, ha dit l’eurodiputat del PSOE Ibán García del Blanco.

L’esborrany d’informe de la missió d’eurodiputats que va visitar Catalunya entre el 18 i el 20 de desembre per analitzar el model d’immersió lingüística a les escoles advoca per un tractament “equivalent” del català i el castellà a l’escola. El text apunta que el dret a rebre educació en castellà “és a la Constitució” i que les autoritats “han de garantir que no es discrimina els nens”. “El sistema educatiu a Catalunya hauria de donar tractament equivalent al castellà i el català com a llengües vehiculars”, afirma el text, que també parla “d’intimidació” i “discurs d’odi” contra les famílies que han exigit el 25% de castellà als tribunals, segons la mateixa informació.

(Visited 115 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari