‘Remember my name’

Com es diuen els nois i noies migrants que viuen entre nosaltres? Què esperen que els depari la seva vida aquí? Quines il·lusions els motiven a tirar endavant? Què pensen de les famílies i els amics que han deixat enrere?

Aquestes preguntes no ens les solem fer mai. Ens creuem amb alguns d’aquests joves pels carrers de les nostres ciutats i, sovint, ens els mirem amb recança o fem veure que no els veiem.

Periòdicament, els mitjans de comunicació informen de baralles o delictes comesos per grups de joves i, de seguida, busquem si informen de la nacionalitat de les persones implicades. Normalment, els mitjans no ho especifiquen. “Segur que són moros o llatinoamericans”, pensa massa gent. N’hi ha que fins i tot ho escriuen a les xarxes socials. Hi ha polítics i aprenents de bruixot que ho aprofiten per atiar les campanyes per expulsar migrants del nostre país, sigui quin sigui el país que considerem el nostre.

Elena Molina ens acosta les vivències i esperances d’un grup de nois i noies marroquins que han aconseguit arribar a la ciutat de Melilla a la seva pel·lícula-documental “Remember my name”.  Són nois i noies que no fan por, que més aviat es fan estimar, joves que s’entusiasmen amb la possibilitat de participar al programa Got talent en una televisió espanyola. I ho acaben fent amb una coreografia de la cançó “Remember my name”, que va popularitzar Irene Cara a la pel·lícula “Fama”.

Nois i noies que sí que tenen nom i un futur complicat per davant. Però tenen futur. I depèn de les nostres societats -la d’origen i la d’acollida- que aquest futur sigui amable amb ells i elles. La pel·lícula-documental d’Elena Molina és una crida a la sensatesa i el respecte en les relacions amb aquests joves i, en general, amb tothom que vol viure i conviure amb els que portem aquí tota la vida.

S’ha d’agrair a Bogaloo Films que hagi produït un treball que tindrà un recorregut difícil a les sales comercials però que hauria de ser projectat al màxim possible de centres cívics i populars. I que s’hi hagin implicat també Movistar+, Al Jazeera Documentar i Implicate, France Televisions i Stella.

El públic del Festival de Málaga li va concedir la Biznaga de Plata. El millor premi per “Remember my name” és que coneguem els noms i qui hi ha dins la pell d’Ihsane, Assia, Mounia, Nuhaila, Hamza,… Intentem-ho! Busquem-los!

(Visited 126 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari