El 31% d’enquestats creu que la independència és la millor relació amb Espanya, la xifra més baixa des del 2012

Segons el darrer baròmetre del CEO, un 60% dels enquestats està a favor de l'amnistia

  Manifestació independentista

  El tercer baròmetre anual del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) presentat aquest divendres indica que només el 30,9% dels enquestats creu que la independència és el millor tipus de relació entre Catalunya i Espanya, la xifra més baixa des del febrer del 2012. De fet, és la primera vegada en 11 anys que l’opció preferent és la de continuar com a comunitat autònoma, amb el suport del 31,4% dels enquestats.

  D’altra banda, els qui defensen una Espanya federal sumen el 23%, i els qui advoquen per convertir Catalunya en una regió, el 7%. L’opció independentista va tocar sostre el novembre del 2013 (48,5%) i ha estat la preferent ininterrompudament des de febrer del 2012, fins ara.

  Davant d’un hipotètic referèndum binari d’independència, un 40,8% de la ciutadania votaria , mentre que un 51,9% apostaria pel no. Els suports pel vot afirmatiu se situen en el valor mínim des de l’inici de la sèrie històrica, el 2015, mentre que els del negatiu, a tocar dels màxims.

  Un 60%, a favor de l’amnistia

  Una altra dada que revela el tercer baròmetre de l’any del CEO és que un 60% dels enquestats està a favor de la llei d’amnistia, mentre que un 31% dels enquestats està en contra d’impedir que les causes judicials relacionades amb el procés independentista decaiguin. L’estudi es va elaborar entre el 9 d’octubre i el 7 de novembre, és a dir, abans de l’acord sobre la llei.

  El suport a l’amnistia és transversal entre les persones que es consideren d’esquerres, de fet, un 83% dels qui se situen més a l’esquerra en són partidaris, una xifra similar als qui es defineixen de centreesquerra (78%). Pel que fa als de centre, els suports a l’amnistia (49%) són superiors als detractors (41%), i en el cas dels de centredreta, la balança es decanta cap al no (49% davant d’un 43%). Els qui es consideren de dretes, refusen l’amnistia per un 69%.

  Per partits, un 94% dels simpatitzants tant d’ERC, com de Junts i la CUP aposten pel perdó general a les causes judicials vinculades al procés independentista, així com el 83% de votants d’En Comú Podem. De manera més ajustada, els qui diuen votar al PSC també diuen a l’amnistia (49% a 41%). En la línia de les seves direccions polítiques, els simpatitzants de Cs (59%), el PP (75%) i Vox (81%) es decanten per rebutjar la mesura.

  (Visited 44 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari