Jové i Bolaños es reuneixen i Esquerra constata que les negociacions estan encallades

El president del grup trasllada a Pere Aragonès el contingut de la trobada amb el ministre en funcions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president i la portaveu del grup d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, després de reunir-se al Parlament (Rafa Garrido)
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el president i la portaveu del grup d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, després de reunir-se al Parlament (Rafa Garrido).

El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, i el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, s’han reunit aquest dijous a Barcelona, tal com ha pogut saber l’ACN. El propi Jové ha traslladat minuts abans de les 18 hores el contingut de la reunió al president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una breu trobada al despatx que el cap del Govern té al Parlament. El líder del grup parlamentari d’ERC ha constatat davant de Bolaños que les negociacions per la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, estan encallades. Els republicans argumenten que, sobretot, el bloqueig està en la carpeta social que fa referència al dèficit fiscal i al traspàs de Rodalies.

El propi Govern i ERC fa dies que avisen que les negociacions “no estan anant bé”. De fet, el president del partit, Oriol Junqueras, ha dit avui mateix des d’Irlanda que és “impossible” que hi hagi un acord si el govern espanyol “no fa res per arribar-hi”. En una línia semblant s’han anat mostrant els últims dies la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, o la consellera Laura Vilagrà. El propi Aragonès també ha advertit que, si Sánchez vol ser investit, s’ha de “moure”.

Avui els republicans han anat més enllà. Segons fonts republicanes, el partit ha acusat directament la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, de “bloquejar” l’acord. Des de Calàbria, en aquest sentit, adverteixen que tampoc s’està avançant prou ni amb l’autodeterminació -sobretot- ni amb la carpeta de l’amnistia.

Pel que fa a aquesta llei, ERC insisteix que la dona per “descomptada”. Tot i això, les negociacions pel preàmbul de la llei tampoc avancen com a Calàbria voldrien. Des d’ERC insisteixen que no hi pot constar de cap manera que l’1-O va ser un delicte, i preferirien que, si cal fer-hi cap referència directa, fos precisament per a tot el contrari, i que es concretés que el referèndum del 2017 no va ser delicte.

En canvi, els republicans asseguren que el PSOE vol incloure els termes “convivència” i “girar full” respecte el 2017, conceptes que ERC rebutja que constin al preàmbul de la llei d’amnistia.

Aragonès i Bolaños coincidiran aquest vespre en un acte de la CECOT a Terrassa, on pot ser que el president del Govern traslladi al ministre en funcions el toc d’alerta sobre l’estat “encallat” de les negociacions.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari