El clima en lluita contra nosaltres

Contra nosaltres vol dir contra tots els éssers vius que habitem el Planeta Terra. Però més contra uns que contra altres perquè ataca i fa més mal als més febles que no poden defensar-se, emmalalteixen més i moren més aviat.

I de febles en tenim a totes les famílies, a totes les colles d’amics. Són els infants i els més grans que tenen el sistema immunològic més delicat, les edats menys actives  a qui el mercat té poc en compte i pel que sembla, el conjunt de la societat tampoc. El canvi climàtic està provocat principalment per l’ús de combustibles fòssils que a banda d’augmentar la temperatura contamina mortalment. Avui, sigui quin sigui el dia que vostè llegirà aquest article, moriran 10 persones de forma prematura a l’àrea de Barcelona, al voltant de vint-mil al món ( xifres de la OMS ). Per la Covid van morir unes 60.000 persones a Espanya i ens vam esgarrifar. La contaminació se n’emporta 44.000 cada any i no ens indignem. Ni tampoc pels qui quedaran ferits de per vida com a malalts de les vies respiratòries principalment nens i més grans amb sistemes immunològics debilitats que són més susceptibles a les ones de calor i malalties associades.

Susana Alonso

Hi ha un segon grup d’afectats i amenaçats especialment que són les classes més desfavorides econòmicament amb menys accés a sistemes d’atenció mèdica que tampoc no poden dur a terme inversions per resistir les calors extremes reformant les seves llars poc aïllades, adquirint nous productes tecnològics i fent despeses corrents elevades que no tothom es pot permetre per protegir-se de les elevades temperatures. I no és que aquestes provoquin algunes molèsties lleugeres sinó que influeixen decisivament en la convivència, en angoixes i insomnis que acaben també deteriorant l’estat general de la salut.

Hi ha un tercer grup d’éssers vius que no es poden queixar ni defensar-se: els vegetals i els altres animals. Aparentment els defensem amb lleis anomenades de protecció d’animals i ecosistemes però la principal protecció que els hauríem de procurar és la del clima extrem que els provoca malalties fins ara insospitades i la inadaptació al medi en què viuen. Els ecosistemes es veuen afectats per l’augment de les temperatures, la qual cosa resulta en la pèrdua d’hàbitats naturals i l’extinció d’espècies. Cada dia, es perden més de 150 espècies, cada any entre 18.000 i 55.000 espècies es converteixen en extintes.

El canvi climàtic amenaça finalment l’economia. Els desastres naturals relacionats amb el clima, com inundacions i sequeres extremes, causen danys a infraestructures, agricultura i indústria. I particularment  al turisme que representa el 12% del PIB a Catalunya. L’estudi de la Universitat alemanya de Kiel sobre els llocs Patrimoni de la Humanitat amenaçats pel canvi climàtic esmenta que 47 dels 49 llocs analitzats sofriran impactes greus per inundacions o erosió o per ambdós factors. Entre ells hi ha  el conjunt de Tarraco a casa nostra.

I encara hi ha gent que demana protegir l’estètica del paisatge quan es vol implantar energia renovable que és la manera més efectiva per lluitar contra el canvi climàtic. Obliden de forma insensata els problemes que ocasiona el nou clima i, de pas, serveixen els interessos dels monopolis i oligopolis que lluiten en sentit contrari.

Antonio Guterres, secretari General de l’ONU fa poques setmanes davant els principals dirigents del món criticava la manca de progrés en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i deia: “ La Humanitat ha obert les portes de l’infern. Aquesta espantosa calor està tenint efectes terrorífics. Angoixats agricultors veuen com es perden les seves collites per les inundacions, temperatures sufocants provoquen malalties i milers de persones fugen espantades dels històrics i furiosos incendis. L’acció climàtica no és a l’alçada de la magnitud del desafiament”.

El clima està en lluita contra nosaltres. En realitat, però, darrera d’ell es camuflen agents molt potents. Són aquests els qui han provocat les temperatures extremes i es resisteixen a abandonar el sistema econòmic i energètic antics. El temps és un factor crític però encara podem actuar per protegir les generacions futures. Està en les nostres mans decantar la batalla.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari