Rodalies. Traspassar què i per què

De sempre família, amics i coneguts m’han atribuït la condició de perepunyetes. És a dir persona exageradament minuciosa, escrupolosa, exigent. Que busca polèmica on no hi ha. Afegiria que li agrada preguntar-se sobre el perquè de les coses. Perquè vola un avió, roda un cotxe, tal o qual persona és com és o perquè existeix la força de la gravetat.

Així que davant del silenci en la matèria i en pla perepunyetes em pregunto, perquè el traspàs integral del servei ferroviari de Rodalies? Quina serà la millora respecte la situació actual?. Resulta proporcional i adequada la mesura?

Vagi per endavant que no sóc especialista en la matèria i em puc equivocar. Perquè sembla, doncs, que es demana el traspàs sencer de Rodalies?

Raons d’oportunitat política: A ERC i especialment a JuntsXCat els ha tocat la loteria i amb un 3,49% conjunt dels vots, són decisius. Ara sí, amb raó, Espanya, perdó l’Estat, els mira a ells, clar. En conseqüència, amb posició de força per la necessitat de la contrapart, poden demanar la lluna, la amnistia, els traspàs complert del servei de Rodalies, l’exercici del mal dit dret d’autodeterminació, una setmana al Carib i dos huevos duros, copy right de Harpo. I tot dins de l’escrupolós respecte al dret democràtic de la voluntat de la majoria.

La Generalitat ho farà molt millor. I punt. Una estructura més d’Estat més al pot… o el cove. Però el com, el perquè i el que s’està fent ara, quins problemes heretarà el futur gestor, no importa. Pere Macias estàs per aquí?.

De què parlem quan parlem de traspàs complert? El servei ferroviari de Rodalies es traspassà a la Generalitat de Catalunya per Reial Decret  2034/2009, de 30 de desembre.

En el Reial Decret es descriu les funcions traspassades. Transcric les que crec més importants:

  1. La Generalitat de Catalunya assumeix l’exercici del conjunt de les funcions i els serveis de l’Administració General de l’Estat en relació amb el servei de transport de viatgers per ferrocarril de rodalies.
  2. Les funcions que assumeix la Generalitat de Catalunya comprenen la regulació, la planificació, la gestió, la coordinació i la inspecció del servei esmentat, així com la potestat tarifària sobre aquest, i, en particular, les funcions següents: b) La determinació dels nivells de qualitat que han de complir les empreses ferroviàries en la prestació dels serveis que tenen encomanats. f) La planificació del servei en termes d’oferta ferroviària i de la seva gestió. g) La formalització dels contractes de gestió i, si escau, contractes programa amb les empreses operadores, el seguiment de les obligacions previstes en aquests i l’adopció de les mesures correctores corresponents. k) La inspecció del servei ferroviari i dels mitjans tècnics i de material mòbil amb què es presten en els aspectes vinculats a aquest servei. m) La determinació de les tarifes i els preus aplicables al servei, així com l’articulació de les fórmules d’adhesió als sistemes tarifaris integrats i l’aplicació de les bonificacions establertes respecte de determinats col·lectius d’usuaris.

Déu-n´hi-do doncs les funcions de que ja disposa la Generalitat de Catalunya. Especial importància té la descrita en l’apartat g). El govern de la Generalitat ara ja pot escollir l’operador i establir amb ell el corresponent contracte programa. Hores d’ara la Generalitat de Catalunya no ha signat el contracte programa amb Renfe operadora per la qual cosa no es poden garantir l’arribada a Catalunya dels nous trens de rodalies ara en construcció. La relació es troba en el llimb jurídic i operacional. Sense contracte Renfe podria suspendre els servei?.

Què vol dir doncs ara traspassar Rodalies? Doncs afegir a la gestió les vies, estacions i resta d’infraestructures més el personal necessari. La tripulació dels trens se suposa que estarà vinculada a l’empresa que sigui operadora. Així, la Generalitat passaria de gestionar 189 kms, que són els que corresponen a FGC, als 1.119 kms assignats a Rodalies. Vies per les quals circulen també trens de mitja i llarga distància. Té sentit aquesta segmentació aplicada a tot el sistema ferroviari espanyol?. Jo no li trobo sentit, crec que no resulta eficaç. Però el què encara és més important. Traspassar vies i infraestructures millorarà la qualitat del servei públic prestat?. Algú m’ho pot explicar amb rigor i sense fantasies romàntiques?

(Visited 326 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari