Aragonès obre la porta a negociar que la independència no sigui l’única opció del referèndum

El president veu "lluny" un acord amb el PSOE sobre el traspàs de Rodalies i lamenta que "no s'està movent"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de baixar les escales del Palau de la Generalitat (ACN)

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha obert la porta a la possibilitat que la independència no sigui l’única opció del referèndum. Així ho ha dit en una entrevista a La Hora de La 1, i ha declarat que “des del meu punt de vista la independència ha de ser una opció. A partir d’aquí, si hi ha altres propostes, siguin benvingudes i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum han de formar part de la negociació”, ha afirmat.

El cap de l’executiu català ha parlat sobre els termes de l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez, i ha assenyalat que estan negociant, però que encara estan “lluny” d’arribar a un acord. “Hem plantejat tres àmbits de treball. Primer, una amnistia acabar amb la repressió. Segon, avançar en la negociació perquè Catalunya pugui decidir el seu futur i, tercer, acabar amb el desequilibri fiscal”, ha dit Aragonès. A més, també ha demanat avenços en matèria de traspassos. “Estem lluny, especialment, a l’apartat de serveis públics, com millorem el finançament i el traspàs de Rodalies. Això no afecta els 1.400 represaliats, sinó tota la ciutadania de Catalunya. Aquí el PSOE no s’està movent”, ha lamentat.

Sobre l’amnistia, Aragonès ha dit que “no és una llei de punt final, sinó que ha de ser un punt de partida per aprofundir en una negociació on Catalunya pugui decidir el seu futur”. “L’amnistia era negada fa tan sols uns mesos per part del PSOE i ara és a sobre de la taula, i serà un dels passos necessaris per iniciar la legislatura”, ha reblat. A més, el president català s’ha remès al text que els partits independentistes van presentar conjuntament el 2021 al Congrés i que la Cambra Baixa no va admetre a tràmit. Així doncs, segons ha apuntat, l’amnistia hauria d’anar del 2013 fins a l’actualitat i hauria d’excloure els policies que van intentar impedir el referèndum de l’1-O. Aquesta és una diferència respecte a la proposta de Sumar, que sí que inclou els cossos i forces de seguretat de l’estat.

Així mateix, Aragonès ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el dirigent de Vox, Santiago Abascal, de “manipular” els ciutadans per treure “profit electoral”. Ha qualificat la manifestació de diumenge a Barcelona de “fracàs” i ha afirmat que “hi haurà amnistia”.

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari