El PP i Vox intenten entorpir la primera sessió del Congrés on es pot parlar català, basc i gallec

Els diputats de la ultradreta abandonen l'hemicicle i deixen els auriculars al seient de Sánchez

PP i Vox han escenificat aquest dimarts la seva oposició al dret a utilitzar el català, el basc i el gallec durant la primera sessió del Congrés dels Diputats en què s’han pogut utilitzar aquestes llengües sense perill de ser advertit o expulsat per la presidència.

Tan bon punt ha començat la sessió, la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per denunciar un incompliment del reglament del Congrés i per advertir que la cambra baixa i els seus diputats “estan subjectes a la Constitució i a la legislació”.

Poc després, quan ha començat la primera intervenció en una llengua diferent del castellà, la del diputat gallec del PSOE José Ramon Besteiro, Vox ha abandonat l’hemicicle.

Així, les dues formacions han intentat entorpir l’aplicació de l’acord de la Mesa que va establir que ja es podien usar les llengües cooficials en aquesta primera sessió en què els diputats debaten la reforma del Reglament per, precisament, habilitar la possibilitat que els diputats utilitzin el català, el basc i el gallec en totes l’activitat parlamentària.

El PP ja havia avançat que usaria tots els recursos de què disposa, també els jurídics, per impedir el que considera una vulneració dels drets dels diputats. Amb aquest argument, tan bon punt la presidenta de la cambra, Francina Armengol, ha obert la sessió, Gamarra ha demanat la paraula per reclamar que “s’apliqui el reglament” i reiterar que les llengües cooficials no es poden usar mentre no s’hagi aprovat la reforma.

Gamarra ha dit que “els poders públics estem sotmesos a la Constitució i la legislació i demano que el desenvolupament del ple es faci d’acord amb el reglament, perquè l’acord de Mesa s’aparta de la legislació vigent, perquè d’una altra manera no estaríem aquí modificant el reglament”.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha respost destacant que hi ha un acord de la Mesa que permet l’ús de les llengües i ha recordat que una reconsideració no atura el tràmit parlamentari.

Posteriorment, s’ha produït la primera intervenció en una llengua diferent del castellà. Ha estat la del diputat del PSOE José Ramon Besteiro, en gallec. La diputada de Vox Pepa Millán ha demanat la paraula, i quan Armengol li ha negat els 33 diputats de Vox han abandonat l’Hemicicle.

En declaracions al passadís, la diputada de Vox ha afirmat que “estem assistint a una exaltació de la divisió”, i Vox “no serà còmplice de la ruptura de la convivència passant-se el reglament pel forro”.

(Visited 63 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari