Dolors Feliu, a la corda fluixa

La pèrdua d’un 30% d’assistents a la concentració convocada per l’ANC en relació a l’any passat qüestiona encara més la seva continuïtat com a presidenta de l’entitat

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, en la seva intervenció en l'acte organitzat per aquesta entitat l'onze de setembre

“Van sortir al carrer més ciutadans a veure l’etapa de la Vuelta ciclista a España que per anar l’acte de la Diada convocat per l’ANC”. Aquesta frase ha fet molt de mal a la direcció de l’Assemblea Nacional Catalana i, especialment, a la seva presidenta, Dolors Feliu, la continuïtat de la qual al front de l’entitat és cada cop més incerta. L’ANC no va tenir escrúpols per assegurar en acabar la concentració que va convocar l’onze de setembre que hi havien assistit 800.000 persones. No era un problema de ball de xifres. És que ningú no es podia creure aquesta exageració. Fins i tot els mitjans digitals més propers a l’independentisme intransigent van esmentar aquesta xifra d’assistents dient que era la dada aportada per l’ANC. Ningú se la podia fer pròpia.

La Guàrdia Urbana de Barcelona va calcular que l’assistència a la concentració convocada per l’ANC va ser d’unes 115.000 persones, 25.000 menys que les que havia calculat que van seguir l’etapa de contra rellotge per equips de la Volta ciclista a Espanya quinze dies abans. L’etapa tenia la meta a la plaça Espanya, el mateix lloc on es va celebrar la Diada de l’ANC. L’any passat, la Guàrdia Urbana va calcular que l’assistència a la manifestació de la Diada de l’ANC havia aplegat 150.000 persones. És a dir que entre una convocatòria i l’altra, l’asssistència s’havia reduït un 30%.

La continuïtat de Dolors Feliu al capdavant de l’ANC fa temps que està en qüestió. El febrer va dimitir Jordi Pesarrodona com a vicepresident i també ho van fer tretze membres del Secretariat Nacional. Els dimissionaris, organitzats en el col·lectiu Indesinenter, van intentar recollir firmes per forçar una renovació de la direcció de l’ANC, però van acabar renunciant-hi per les dificultats que els va posar l’equip presidit per Dolors Feliu perquè poguessin contactar amb els socis de l’entitat. El nombre de socis de l’ANC ha estat sempre un secret absolut, tot i que es calcula que actualment tindria entre 25.000 i 30.000. La seva participació en les reunions internes és cada cop més baixa. Així, a l’Assemblea General Ordinària del mes de gener només hi van participar 867 socis.

Dolors Feliu presideix l’ANC des del maig del 2022, quan va aconseguir 48 dels 69 vots que es van emetre en el Ple Constituent del Secretariat Nacional. Va prendre el relleu d’Elisenda Paluzie, que va ser presidenta entre els anys 2018 i 2022. A la Diada del 2018 es va comptar un milió d’assistents i a la del 2019, 600.000. Les del 2020 i 2021 van tenir molta menys participació afectades per les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid. El 2014 s’havia assolit la participació màxima en aquestes concentracions. La Guàrdia Urbana de Barcelona va dir que l’ANC havia tret al carrer 1,8 milions de persones. A la del passat dilluns va calcular una assistència quinze cops inferior.

Feliu insisteix que si els partits polítics independentistes no aposten per una nova Declaració Unilateral d’Independència l’ANC impulsarà una candidatura pròpia. Tal i com estan les coses i amb les crítiques internes i externes que està patint, seria molt probable que una candidatura unitària promoguda per l’ANC no comptés amb la seva actual presidenta al capdavant.

(Visited 2.416 times, 1 visits today)

avui destaquem

2 comentaris a “Dolors Feliu, a la corda fluixa”

  1. Evidentment no érem 800.000, pero tampoc els 115.000 de la GU, si tenim en compte les quatre columnes, cada una amb unes 40.000 mil amunt, mil avall, més el que hi havia a plaça d’Espanya seríem al vol de 200.000, que no esta gens malament

    Respon

Feu un comentari