Arrenquen les eleccions a les cambres de comerç: la pugna per Barcelona es disputa entre Eines de País i Va d’Empresa

Fins dimarts empreses i autònoms poden votar telemàticament, i dimecres de manera presencial

Presentació de la candidatura Eines de País (ACN)

Aquest divendres arrenquen les eleccions a les cambres de comerç catalanes. A Barcelona, la més important per mida, hi ha una cinquantena de cadires en joc i la pugna està entre dues llistes: Eines de País, la candidatura de l’actual presidenta de la Cambra, Mònica Roca, de perfil independentista i recolzada obertament per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Va d’Empresa, que lidera Josep Santacreu, antic conseller delegat de l’asseguradora DKV i que compta amb el suport explícit de grans empresaris.

A la Cambra de Comerç de Barcelona hi ha 491.052 empresaris i treballadors per compte propi cridats a les urnes. A més, a les cambres de Terrassa i Manresa també se celebra votació per sufragi per alguns dels epígrafs. N’hi ha d’altres com la de Lleida, on ja se sap qui ocuparà la presidència de l’ens. El sistema electoral dels comicis camerals és força complex, ja que no es vota una llista amb un presidenciable, sinó que els electors han de localitzar quin és el seu epígraf professional -el que ve a ser una cadira al ple- i votar per un dels candidats que s’hi presenta. Fins dimarts empreses i autònoms poden votar telemàticament, i dimecres de manera presencial.

Eines de País – Un Pas Més actualment governa la Cambra de Comerç de Barcelona, i busca revalidar el mandat -es presenta en els 52 epígrafs-. A banda de Mònica Roca, entre les cares conegudes hi ha l’advocat i actual vicepresident Toni Fitó, l’expresident de l’ens i actual diputat de Junts Joan Canadell o l’exdirigent d’ERC Joan Puigcercó, i ha recollit el suport de noms com l’actor Joel Joan o la xef Ada Parellada. La llista s’ha reivindicat com a “transversal” i, malgrat  tenir el suport explícit de l’ANC, ha assegurat que està oberta a “totes les sensibilitats”. “No venim a fer política de partit, venim a fer política econòmica, que és la que es fa des de les cambres de comerç”, va dir Fitó en l’acte de presentació de la candidatura.

Al seu torn, Va d’Empresa, que impulsa Santacreu, té el suport explícit de grans empresaris com Eloi Planes, president de la multinacional catalana Fluidra, i de les empreses Colonial, Ametller Origen, Factorenergia o el Grup Focus. La candidatura es presenta en 46 dels epígrafs que conformen el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, i dona suport a cinc candidatures independents en cinc capítols amb els quals comparteixen inquietuds: Banc Sabadell, Saba, Bon Preu, el Col·legi de Farmacèutics i el d’Hotels, i Élite Taxi també ha demanat el vot per Va d’Empresa. La llista ha reivindicat que l’ens cameral “l’han de liderar els empresaris”, i volen “una cambra més plural i més representativa, on no només hi hagi una part”, va dir Santacreu, que va apostar per donar una posició més “central” als temes econòmics, desmarcant-se de la “politització” que veu en l’altra candidatura.

Amb els comicis que arrenquen aquest divendres es renovaran els plens de les tretze cambres de comerç catalanes i, al seu torn, els òrgans de govern. El procés de renovació de les institucions camerals culminarà el pròxim mes de novembre quan es constitueixin els respectius plens. A Barcelona, el ple de la Cambra el constitueixen 60 membres: 52 escollits democràticament -són els que es voten entre aquest divendres i el pròxim dimecres-, sis designats per organitzacions empresarials -ja estan pactats entre Foment del Treball i Pimec- i dos reservats per empreses que facin una aportació de 75.000 euros a l’any (les anomenades cadires de plata). Aquests dos últims seients actualment estan buits.

 

 

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari