L’encariment dels carburants provoca un repunt dels preus

L'IPC a Catalunya arriba al 2,5% després de pujar dues dècimes l'agost

Mercat de Barcelona

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a l’agost a Catalunya i s’ha situat en el 2,5% en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons les dades publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i recollides per l’ACN. La inflació, així doncs, encadena dos mesos consecutius a l’alça, tendència atribuïda a l’encariment dels carburants.

La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus dels aliments no elaborats ni dels productes energètics, ha baixat fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol. En la mateixa línia, els aliments, tot i que encara s’han situat un 9,5% més cars que fa un any, han registrat la variació interanual més baixa des del maig del 2022; és a dir, dels últims quinze mesos. En comparació amb el mes de juliol, però, els preus han pujat un 0,5%.

L’IPC ha pujat un 0,5% en el conjunt d’Espanya del juliol a l’agost, i ha incrementat tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, mentre que la inflació subjacent ha caigut una dècima, fins al 6,1%.

El preu dels aliments ha moderat tres dècimes el seu increment, fins al 10,5%, fet que l’INE atribueix a l’estabilitat dels preus de la llet i els ous registrada enguany, però suma 17 mesos pujant a un ritme de dos dígits.

Els principals increments de preus entre els aliments han estat els de l’oli d’oliva (52,5%), el sucre (42,5%), l’arròs (21,6%), la confiteria (18,2%) i les patates (18%).

En canvi, considerants tots els productes, els abaratiments més destacats amb relació a l’agost del 2022 corresponen a l’electricitat (-49,6%), el transport combinat de passatgers (-47,7%), els altres olis (-33,9%), el transport de passatgers en metro (-27%) i el d’autobús (-25,7%), difon Europa Press.

(Visited 22 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari