Montilla davant la Diada: “Catalunya ha de passar pàgina, recuperar la cohesió interna i jugar un paper de lideratge a Espanya”

L’ex-president de la Generalitat recorda que “el balanç del ‘procés’ no ha estat positiu” i que estem “en un moment complicat però ple d’oportunitats que cal saber aprofitar”

L'expresident de la Generalitat, José Montilla

José Montilla Aguilera va ser president de la Generalitat entre els anys 2006 i 2010

L’ex-president de la Generalitat José Montilla ha difós una Declaració davant la Diada del proper dilluns en la qual afirma que “Catalunya necessita passar pàgina, recuperar cohesió interna i també la seva ambició de jugar un paper de lideratge a Espanya”. Montilla fa aquesta afirmació després de valorar la situació política que s’ha creat després de les eleccions generals del 23 de juliol i les negociacions per la investidura del president del govern espanyol que hi ha en curs. Creu que aquesta situació “encara que pugui semblar una paradoxa, ens ofereix moltes oportunitats”.

Una primera oportunitat que entén que ofereix l’actual escenari polític és “la de trobar entre tots una via de passar pàgina del ‘procés’ i les seves conseqüències. Cal que tothom sigui capaç de dir la veritat sense por de ser desqualificat per propis i estranys: el balanç del ‘procés’ no ha estat positiu per Catalunya. Ni s’ha reforçat l’autogovern, ni estem més a prop de cap secessió. Però sí que ha generat una multitud d’efectes negatius que són prou coneguts”. “A Catalunya no li convé seguir instal·lada en aquesta situació de bloqueig”, afirma.

L’ex-president de la Generalitat considera que una segona oportunitat és “la de posar sobre la taula amb ambició temes relatius a l’autogovern i a les necessitats de Catalunya que només podrem resoldre si som capaços de construir un pacte. Un pacte a Catalunya i un pacte de Catalunya amb Espanya, basat en el reconeixement mutu, la lleialtat, la corresponsabilitat i el respecte a l’Estat de Dret. Ara més que mai cal recordar el paper de la política: diàleg, negociació i pacte”.

Per aconseguir aquests pactes, Montilla recorda que “el diàleg i la negociació requereixen paciència i tenacitat. Caldrà que hi hagi molt treball discret, primer, i transparent, després. Desitjo que tots els implicats en aquest esforç estiguin a l’altura de les seves responsabilitats”.

Després de defensar que Catalunya acceleri les mesures relacionades amb el canvi climàtic i la transició energètica, la lluita contra l’increment de les desigualtats, ajudi els joves que tenen dificultats per accedir a un habitatge digne o acari les problemàtiques de la digitalització, la recerca i la innovació industrial, l’ex-president recorda al govern de la Generalitat que governa amb el suport de només 33 dels 135 diputats del Parlament i que ha d’estar obert a la col·laboració i l’entesa amb els grups de l’oposició”.

(Visited 124 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari