El PSC calcula que el govern català només ha finalitzat l’11% de les mesures de l’acord de pressupostos

Els socialistes alerten que hi ha un augment de la despesa prevista de 4.000 milions

El PSC calcula que el govern català només ha finalitzat l’11% de les mesures de l’acord de pressupostos per al 2023. Segons un informe elaborat pels socialistes catalans, després de 5 mesos d’execució, del total de 281 mesures, el 78% estan en curs i l’11% restant no estan iniciades. A més, alerten que hi ha un augment de la despesa prevista de 4.000 milions i que això podria fer que el dèficit se situés per sobre dels 3.200 milions d’euros de l’any passat.

Davant d’aquesta situació, el PSC reclama a l’executiu del republicà Pere Aragonès un “nou impuls” i vol una nova reunió de seguiment dels pressupostos per a la primera quinzena de l’octubre. En roda de premsa des de Vielha, on el PSC s’ha reunit durant dos dies per fer unes jornades de treball, la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, ha demanat al govern català que “posi ritme” a l’execució dels pressupostos. “Si no, el 31 de desembre haurem de lamentar que les mesures no s’han pogut fer”, ha avisat. I és que el PSC conclou que l’executiu de la Generalitat “no va al ritme desitjat malgrat comptar amb els mecanismes i instruments per poder executar amb més diligència les mesures acordades”.

Així mateix, Romero ha insistit que troben a faltar informació per part de l’executiu català per poder fer un “seguiment exhaustiu” de les mesures. I ha posat com a exemple que l’Agència Catalana de l’Aigua o Infraetsructures.cat no publiquen l’execució pressupostària.

Una de les conclusions de l’informe és que les “despeses estan augment significativament mentre que els ingressos no ho fan al mateix ritme”. I alerten que augmentar el dèficit no és una bona notícia per a les finances públiques de cara al 2024 perquè, si es confirma, caldria eixugar dèficit.

En xifres absolutes els departaments de Salut i Educació absorbeixen més de la meitat de l’augment de la despesa prevista. I pel que fa a percentatges, els departaments amb més afectats per la modificació de crèdit són Acció Climàtica, Empresa i Treball i Igualtat i Feminismes. Aquests tres departaments són, segons subratllen els socialistes, els que tenen “un nivell d’execució més baix”.

El 6 de juliol es va produir una primera reunió de seguiment dels pressupostos entre PSC i govern català en què, segons els socialistes, es va constatar la dificultat de l’executiu per iniciar moltes les mesures acordades. Per fer l’informe de seguiment, el PSC ha tingut en compte les dades actualitzades a 4 d’agost que li ha traslladat el govern de la Generalitat i les dades d’execució pressupostària corresponents al 31 de juliol, publicades a la pàgina web de la Generalitat.

(Visited 36 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari