El govern del Kirguizistan utilitza el Barça per blanquejar la seva política a favor de Rússia

Sorprenentment, Laporta inaugura un Barça Escola amb el president totalitari Sadyr Japarov i el seu cap de seguretat, la família del qual ha impulsat el projecte amb socis amics de Putin, en un clima de suport popular a Ucraïna

Joan Laporta a Kirguizstan (FC Barcelona)

Informes d’agències internacionals i observadors neutrals a la zona confirmen que la presència del president del FC Barcelona, Joan Laporta, al Kirguizistan a principis d’aquesta setmana forma part del blanqueig de la política d’aquest país a favor dels interessos de Vladímir Putin mentre es reprimeixen de manera regular i violenta les manifestacions de la població que condemnen l’actuació russa i exigeix del seu govern un suport obert a Ucraïna.

En concret, The Open Dialogue Foundation, amb seu a Brussel·les, que compta amb el suport actiu de la UE, ha publicat un article sota el següent i revelador titular: “Els còmplices de Rússia a la guerra contra Ucraïna. Kazakhstan i Kirguizistan: una rereguarda fiable per a l’exèrcit rus”, on se citen específicament el president del Kirguizistan, Sadyr Japarov, i el cap del GKNB (Comitè Estatal per a la Seguretat Nacional), Kamchybek Tashiev, com els alts càrrecs contra els quals es proposa sancions per no actuar seguint les mesures internacionals de bloqueig a Rússia i, ans al contrari, se’ls acusa de col·laboracionisme perquè Rússia pugui eludir aquesta pressió de l’ampli front mundial que dona suport a Ucraïna.

La relació d’aquest conflicte amb l’univers blaugrana és precisament Kamchybek Tashiev, al capdavant absolut de la seguretat nacional, el fill del qual, Emirhan Tashiev resideix a Barcelona i ha arribat a vestir la samarreta del Barça en categoria juvenil. Emirhan i altres membres de la família Tashiev integren la societat Jalgroup que impulsa l’acadèmia del Barça que Laporta va anar a inaugurar en una mena de visita oficial a aquell país entre dilluns i dimarts. A més del clan Tashiev, amic i amb vincles inequívocs amb el president Sadyr Japarov, també integren Jalgroup l’expresident kirguís Kurmanbek Bakiyev i el magnat energètic rus-kazakh Nikolai Korobovsky, estretament relacionat amb Rosatom, una important empresa que forma part del complex militar-indust rus.

A Kurmanbek Bakiyev, expresident del Kirguizistan entre el 2005 i el 2010, que va ser enderrocat com a resultat d’una revolució popular, se li atribueix l’assassinat de més de 200 persones entre polítics, diputats, periodistes i activistes civils. A principis de juny d’aquest any va concedir una entrevista a la televisió estatal en què va recolzar l’agressió militar russa. Des del 2010 es troba sota la protecció del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, amb qui realitza negocis a diferents sectors estratègics com l’energia.

Les relacions entre Espanya i Kirguizistan resulten especialment complexes a causa del compromís adquirit per l’actual president el Govern, Pedro Sánchez, amb l’asil mèdic d’un altre expresident kirguís, Almazbek Atambayev, que complia condemna al seu propi país i va ser alliberat a causa de la seva delicada salut el passat hivern per rebre un tractament i cures mèdiques en resposta a una invitació expressa del president del govern espanyol cursada a través de la Internacional Socialista.

No és sorprenent, però, que Laporta hagi tornat a triar un país on els drets humans són igual o pitjor de respectats que a l’Uzbekistan, d’on va obtenir en el primer mandat un benefici de només 4 milions per al Barça, a canvi d’un amistós, orientació tècnica i clínics de jugadors, i 10 milions per al seu despatx professional per assessorar en matèria d’oleoductes.

Aquesta vegada ha posat al mapa del món blaugrana el Kirguizistan, un altre país de l’antic bloc soviètic on el govern totalitari del president Japarov necessita dissimular que ell i els seus homes de confiança són més amics de Rússia del que desitja el seu poble.

És certament peculiar que el president del Barça en persona acudeixi a inaugurar una Barça Escola, ja que forma part secundària dels plans de màrqueting, comercial i d’expansió de la marca. Les Barça Escola s’obren amb el patrocini d’un partner local, en aquest cas Jalgroup, a canvi del pagament d’una franquícia, que no sol ser alta i l’ús molt limitat de l’escut i els logos oficials del club. La renda és petita, encara que es valora la imatge que deixa aquesta activitat si es desenvolupa en bona harmonia amb els clubs de futbol locals i es fa servir la metodologia pròpia d’entrenament del FC Barcelona per formar els nens i nenes en els valors propis de la identitat barcelonista.

Sobre el respecte i la protecció dels Drets Humans, el darrer informe anual d’Amnistia Internacional concreta que “periodistes i activistes que criticaven el govern van patir atacs en xarxes socials i enjudiciaments infundats” i que es van promulgar lleis limitant el dret a la llibertat d’expressió, especialment la crítica a figures públiques. Es refereix també a la violència de gènere com una conducta social “sistèmica” i només amb denúncies ocasionals pel fet que “rarament es processa els responsables”.

Per Amnistia Internacional, “les condicions de reclusió no compleixen les normes mínimes de Drets Humans, cosa que en alguns casos va donar lloc a morts sota custòdia”.

Sobre la indignació popular per l’actuació del govern respecte de la invasió russa d’Ucraïna, “al març, l’alcaldia de la capital, Bishkek, va restringir els llocs de celebració de reunions públiques prohibint-les en emplaçaments populars com les zones limítrofes al Parlament, a l’administració presidencial i l’ambaixada russa. Inicialment, la restricció es va justificar al·legant que era temporal i necessària ‘per prevenir i reprimir possibles disturbis interètnics multitudinaris’ en el context de la invasió russa d’Ucraïna”.

A falta de saber quines altres llaminadures podran assaborir els impulsors kirguís d’aquesta Barça Escola, el regal de la visita de Laporta ha estat un cop d’efecte adornat per la presència de l’equip Legends del Barça en diferents accions promocionals. La prova és que el mateix president del país, Sadyr Japarov, ha participat en els diferents actes previstos amb Laporta.

El patró d’Uzbekistan es repeteix en aquesta primera visita del mateix president del Barça en una setmana clau de final de mercat on tot ha fallat, especialment els fons endarrerits de les palanques, fins a l’extrem que Laporta va prioritzar viatjar al Kirguizistan abans que al sorteig de la Champions i l’elecció d’Aitana Bonmatí com a millor jugadora europea de l’any. Per alguna cosa deu ser.

(Visited 225 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari