On abans no hi eren

Tot va succeir en escassos deu dies. Dissabte 12 d’agost, en el marc del festival Sonorama, ningú no s’esperava que la cantant del duet Amaral s’expressés com ho va fer, i especialment que es marqués un topless. Amb aquest gest, Eva Amaral, de 51 anys, va voler solidaritzar-se amb algunes de les seves companyes, qüestionades o directament atacades per actuacions similars: “Això és per Rocío, per Rigoberta, per Zahara, per Miren, per Bebe…, per totes nosaltres. Perquè ningú no ens pot arrabassar la dignitat de la nostra nuesa, de la nostra fragilitat, de la nostra fortalesa; perquè som massa…”, i dient això es va desprendre de la part superior del vestit.

Cinc dies després, dijous 17, la princesa d’Astúries, Elionor de Borbó i Ortiz, ingressava a l’Acadèmia General Militar de Saragossa per començar la seva formació militar en el camí a ser cap de les Forces Armades el dia que, com es preveu, esdevingui reina d’Espanya. Seria llavors capitana general dels exèrcits, tot substituint el seu pare, que va iniciar el mateix periple 38 anys enrere.

A Elionor la van acompanyar dues dones, la seva mare Letizia i germana Sofia, que també van assistir a l’últim esdeveniment en què ens fixarem aquí: la proclamació de la selecció femenina de futbol com a campiona del món, el diumenge dia 20 d’agost. Un gol d’Olga Carmona contra Anglaterra va dur les noies entrenades per Jorge Vilda a la cúspide del futbol internacional. La davantera Jennifer Hermoso, que va fallar un penal a la final, s’ha convertit després en protagonista malauradament, a causa del petó que li va fer el llavors president de la Real Federació Espanyola de Futbol, i que ha obert el cas Rubiales amb totes les seves derivades.

Però el present article no té com a objecte aquest darrer cas, que tantes riuades de tinta ha suscitat i encara suscita, sinó aquesta, si es vol petita -o potser no tan petita-   revolució respecte al paper de les dones en diversos àmbits. De fet, aquesta va ser la paraula que Eva Amaral va utilitzar un cop havia fet visibles els seus pits: revolució, i és que després de defensar que “no podran passar per sobre de la vida que volem heretar, on no tingui por a dir el que penso”, va agafar un megàfon i elevant la veu va afegir: “Perquè avui és el dia de la revolució!”.

I certament hi ha una mena de revolució en el fet que la cantant saragossana, amb una trajectòria força més consolidada que altres companyes, decidís unir-se a Rocío Saiz, a qui la policia va interrompre per un topless en un concert a Múrcia; a Rigoberta Bandini, que n’ha protagonitzat més d’un mentre cantava: “No sé per què fan tanta por les nostres mamelles”; a la cantant Zahara, que per la mateixa raó ha vist censurades fotos a Instagram i el disc Puta per disfressar-se de verge; a Miren Iza, del grup Tulsa, de qui la plataforma Spotify va rebutjar la portada del single No quiero hacer historia pel tors nu d’una actriu, i a Bebe, censurada en una actuació als Grammy Llatins per dir “puta” a la seva cançó Malo.

Totes aquestes dones han hagut de superar situacions difícils per manifestacions relacionades amb la llibertat d’expressió, de forma que l’acte d’Amaral s’ha convertit tan sols en la punta de l’iceberg del que s’ha viscut els darrers anys en aquest sentit. I mentre la cantant decidia posar l’espatlla al costat de les altres, a la seva terra es preparava un nou cicle per l’hereva de la corona espanyola.

Probablement el fet que Elionor de Borbó hagi iniciat la seva etapa militar poc té a veure amb les reivindicacions de les dones que acabem d’esmentar, per la distància que pot haver-hi entre les que s’han de guanyar els drets posant en joc el seu nom i de vegades el físic, i les que tenen els drets, o més ben dit els privilegis, assegurats des del bressol. Ara bé, no podem ignorar que si tot va normalment un dia Elionor serà cap de l’Estat i comandarà els exèrcits a Espanya, cosa que per primera vegada a la història farà una dona. Una altra petita o gran revolució?

La fita assolida per les jugadores de la selecció absoluta de futbol va arrodonir la setmana llarga de situacions que podríem resumir amb el lema de les dones al poder, i que s’ha vist entelada pel fet que Luis Rubiales besés als llavis Jenni Hermoso i desencadenés una onada de condemnes arreu. Suspès per la FIFA del seu càrrec de president de la Federació Espanyola de Futbol per 90 dies, Rubiales podria veure agreujades les seves sancions pròximament, a part de com acabi tot això a nivell judicial. Tant de bo el serial acabi amb mesures que promoguin el respecte cap a les dones i la igualtat entre gèneres també al món de l’esport. De moment i a partir de la foto d’uns dies, podem afirmar que les dones són on abans no hi eren.

(Visited 157 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

1 comentari a “On abans no hi eren”

Feu un comentari