Francina Armengol, nova presidenta del Congrés dels Diputats

JxCat i ERC han votat la candidatura de la líder socialista balear

La nova presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol (ACN)

Pedro Sánchez felicita Francina Armengol després de ser elegida presidenta del Congrés dels Diputats

Francina Armengol ha estat escollida com a nova presidenta del Congrés. Ha obtingut 178 vots front els 139 de la candidata del Partit Popular, Cuca Gamarra. La balança a favor d’Armengol l’han decantat els 14 diputats d’ERC i JuntsxCat. En conèixer que Armengol tenia assegurada l’elecció, els diputats de Vox han optat per no votar Gamarra i fer-ho pel seu propi candidat, Ignacio Gil Lázaro.

Existia el dubte, sobretot, de quin seria el comportament dels set diputats del grup que lidera Míriam Nogueras, però, a primera hora del matí, s’ha filtrat que JuntsxCat facilitaria la presidència d’Armengol a canvi de l’ús del català al Congrés, la reobertura de la comissió d’investigació sobre les “clavegueres de l’Estat” i la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017.

Minuts abans de la sessió del Congrés, Gabriel Rufían, portaveu dels diputats d’ERC al Congrés, havia anunciat que Francina Armengol comptaria amb els vots d’aquest grup per presidir la Cambra parlamentària. Rufián havia avançat que el suport a Armengol ha arribat després d’una llarga nit de negociacions en les quals els interlocutors socialistes s’han compromès a aprovar avenços en l’ús de les llengües cooficials en els diversos àmbits de l’administració pública, la investigació a fons de qui va ordenar i controlar des del govern espanyol el suposat espionatge de dirigents i activistes independentistes batejat com a CatalanGate i l’aprofundiment en la desjudicialització de la política.

Armengol ha comptat, a més dels vots dels diputats socialistes, Junts i ERC, amb els dels de Sumar, PNB, Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). La diputada de Coalició Canària ha votat a Cuca Gamarra.

El suport dels diputats de Junts i d’ERC a l’elecció de Francina Armengol com a presidenta del Congrés no suposa, però, que aquests dos partits garanteixin el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

(Visited 164 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari