L’IPC escala quatre dècimes al juliol i se situa en el 2,3% interanual

La inflació subjacent, que descompta els preus més volàtils, puja fins al 6,2% a Catalunya

Un treballador d'un supermercat

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha escalat quatre dècimes al juliol a Catalunya i s’ha situat en el 2,3% en comparació amb el mateix mes de l’any passat. Es tracta de la segona variació interanual més baixa des de l’abril del 2021, tot i que l’indicador ha crescut després de dos mesos consecutius de baixada. En comparació amb el mes de juny, però, els preus han pujat un 0,3% (taxa intermensual).

Segons indica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els aliments i les begudes no alcohòliques són els preus que més han repuntat i encara són un 10,1% més cars que fa un any, mentre que els carburants són un 15,3% més barats que el 2022, però creixen tres punts en un mes. La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni l’energia, ha escalat fins al 6,2%, tres dècimes més.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC interanual també s’ha situat en el 2,3%, mentre que la variació mensual ha sigut del 0,2%, fet que deixa enrere la xifra del juny (1,9%), que va ser la més baixa des de l’abril del 2021. Com a Catalunya, la inflació subjacent ha augmentat fins al 6,2%, de manera que torna a repuntar després de cinc mesos de baixades.

Cal tenir en compte, però, que les comparacions interanuals es fan amb el juny del 2022, quan l’IPC es va disparar fins al 10,2% al conjunt d’Espanya, el màxim de la sèrie històrica. És a dir, que els preus es comparen sobre una base molt alta.

(Visited 19 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari