Els vigilants de l’aeroport del Prat negocien millores per evitar la vaga

Els treballadors dels controls de seguretat denuncien que han fet 20.000 hores extres en els últims quatre mesos

    El pas continu de passatgers a la zona de sortides de l'aeroport del Prat (ACN)

    Els vigilants de seguretat de l’aeroport del Prat negocien aquest dilluns amb l’empresa I-SEC per evitar l’inici d’una vaga indefinida a partir de dijous, en ple pic de vacances, en una reunió amb la mediació del Departament de Treball. Els treballadors dels controls reclamen més personal, que es garanteixin els descansos de 10 minuts i aparcament gratuït. La plantilla està formada per unes 500 persones que han fet 20.000 hores extres en els últims quatre mesos, segons ha denunciat CSIF, un dels sindicats convocants, a l’ACN. L’aturada està prevista de dijous a dilluns de quatre a set de la matinada, de nou a onze del matí i de quatre a sis de la tarda.

    Els vigilants de seguretat han demanat a l’empresa que compleixi els acords anteriors i que incrementi la plantilla, sobretot en el cas de les dones. Encara que és obligatori que en cada filtre de seguretat hi hagi un home i una dona com a mínim, actualment la taxa d’ocupació femenina és del 35%. Aquesta inferioritat numèrica obliga les treballadores a fer les inspeccions en més d’un arc de seguretat a l’hora: “Les dones han de treballar el doble que els homes”, ha explicat el portaveu de CSIF, José Fidel Gómez. Una altra reclamació sindical és percebre un plus d’idiomes que reconegui el fet que tots els empleats estan obligats a dominar l’anglès.

    El servei de seguretat de l’aeroport de Barcelona fa anys que encadena conflictes laborals, principalment, per la manca de personal i les condicions laborals precàries dels vigilants. Ara, nou mesos després que l’empresa negociés un plus de càrrega de feina que incloïa quadrants anuals i formació pels treballadors, els empleats han convocat una vaga per denunciar que no s’ha garantit que tots els treballadors tinguin la certificació C2 per poder treballar a l’escàner, i que l’equip de relleu promès “no és de veritat” perquè els descansos “no es compleixen”.

    La càrrega de feina ha provocat que els índexs de baixa estiguin “disparats” en comparació amb altres infraestructures, segons el representant de CSIF. “La gent viu allà. Les jornades s’allarguen 12 hores i es treballa 17 dies seguits”, ha manifestat. En aquest context, els sindicats han carregat contra el gestor aeroportuari per desentendre’s del cas, argumentant que el servei de seguretat està subcontractat, i han recordat que “té l’obligació de vigilar” les companyies amb qui firma contractes. “El paper d’Aena és contractar l’empresa més barata. I-SEC va entrar perquè era un milió d’euros més barata que Trablisa”, ha lamentat Gómez.

    El conflicte laboral arriba quan s’està licitant l’explotació del servei de seguretat a tota la xarxa d’aeroports d’Aena. A més, la plantilla ha fet arribar denúncies a Inspecció de Treball, que ha proposat sancionar Aena, I-SEC i Trablisa per incomplir la normativa.

    (Visited 36 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari