Els Mossos reforcen les unitats de seguretat ciutadana i els patrullatges nocturns a l’estiu

Els eixos del pla són la prevenció de les violències sexuals, dels delictes contra les persones, i dels delictes contra el patrimoni

Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos, en una entrevista a l'ACN (ACN)

Com cada any, els Mossos d’Esquadra han dissenyat un detallat pla d’estiu per a tot el territori català, que té en compte aspectes com els increments de població estacional, els municipis amb especial rellevància turística o l’alerta terrorista, que segueix situant-se en el nivell 4 sobre 5. La portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, ha indicat que el dispositiu va arrencar el passat 24 de juny i s’allargarà fins al proper 4 de setembre. A més, ha explicat que la policia catalana destinarà més de mig milió d’euros a hores extra en aquestes dates.

“Es reforçaran les unitats de seguretat ciutadana i també tot el que té a veure amb ordre públic, ARRO i Brigada Mòbil, sales de comandament i trànsit”, ha detallat Escudé, que ha indicat que la ciutat de Barcelona és un dels punts on es concentren més esforços. En concret, ha explicat que hi haurà més presència policial als districtes de Gràcia, l’Eixample, Sants-Montjuïc i també a Sant Martí, sobretot a tot l’àmbit que correspon al litoral barceloní. “Tindrem 27 unitats de seguretat ciutadana i ARRO i Brimo patrullaran de nit a la ciutat”, ha assenyalat.

La portaveu dels Mossos ha explicat que el pla d’estiu també contempla reforços a tota la línia de la costa catalana i a més, en algunes poblacions molt turístiques com Lloret de Mar (Selva), s’hi tornaran a fer patrullatges de la Brimo durant la nit. Tot i que la mesura no s’estendrà a altres poblacions amb característiques similars com podria ser Salou (Tarragonès), com s’havia fet alguns anys, Escudé ha remarcat que en el marc d’aquest pla sí que es preveuen d’altres mesures puntuals coincidint amb la celebració de festivals o festes majors.

Especial atenció a les violències sexuals

En termes generals, Escudé ha remarcat que els principals eixos del pla són la prevenció de les violències sexuals, dels delictes contra les persones, i dels delictes contra el patrimoni com ara furts o robatoris violents. En aquesta línia, ha afirmat que els furts són l’únic índex delinqüencial que es troba per sota dels nivells de l’any 2019, ja que en els darrers anys s’ha registrat un descens.

Pel que fa a les violències sexuals, ha assenyalat que l’estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors, és a dir, entorns que “faciliten” que puguin tenir lloc aquesta mena d’episodis. Ha recordat que aquest és un tema que preocupa els Mossos, motiu pel qual fa tot just un any es va posar en marxa el pla d’acció contra les violències sexuals. “Fa un mes vam analitzar les dades que teníem i vam veure que un 14% de les violències passen en contextos d’oci”, ha comentat Escudé. Alhora, ha dit que el 46% d’aquestes tenen lloc en establiments d’oci, el 21% a la via pública i el 19% en hotels o domicilis.

“Hem treballat un pla de prevenció en establiments d’oci que ha funcionat molt bé, de forma que actualment les conductes que es produeixen en establiments d’oci són menys greus des del punt de vista penal, un 74% corresponen a tocaments”, ha relatat Escudé, que ha afegit que “la sensibilització dels treballadors ha contribuït a reduir la capacitat d’acció de les persones agressores”. En canvi, ha revelat que en un 36% de les agressions que succeeixen a la via pública (21%), el punt de captació havia estat l’establiment. A més, ha indicat que aquesta xifra s’incrementa si s’analitzen les violències que passen a hotels o domicilis (19%). En un 68% de les situacions la captació es va fer al local.

“Hem de seguir donant seguretat a aquests espais que van més enllà del local d’oci”, ha considerat Escudé. A més, ha dit que també es treballa en el marc de les juntes locals de seguretat i les meses de coordinació operatives, amb les policies locals i, per exemple, definint rutes segures.

(Visited 24 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari