El govern central inicia els tràmits per recórrer al TC la llei catalana contra la sequera

La Generalitat creu que és una "aberració", però l'executiu espanyol confia a arribar a un acord previ al recurs d'inconstitucionalitat

Pere Aragonès amb Pedro Sánchez
Pere Aragonès amb Pedro Sánchez

El govern central ja ha iniciat els tràmits per recórrer al Tribunal Constitucional (TC) el decret llei per fer front a la sequera que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de maig. Segons ha avançat l’Ara, l’executiu espanyol va començar el procés d’impugnació de la norma la setmana passada, i la Generalitat ja ha rebut la notificació corresponent.

Aquest moviment del govern que lidera Pedro Sánchez arriba en plena campanya electoral, després que les abstencions del PSC, Junts, comuns i la CUP permetessin que el decret llei tirés endavant només amb els vots a favor d’ERC. A parer de la Generalitat, la impugnació i tot plegat és una “aberració”, però l’executiu central treu ferro a l’assumpte i ha indicat al diari citat i a l’ACN que vol negociar amb el govern català per evitar anar al TC.

Segons el govern espanyol, la llei catalana permet utilitzar la contractació d’emergència sense que es compleixin alguns dels requisits que estableix la Unió Europea i sense necessitat de justificació en molts casos. Així, fonts de la Moncloa consideren que la llei preveu que qualsevol actuació orientada a pal·liar la sequera exigeixi una intervenció immediata per part de l’administració pública, fet que fa impossible la contractació ordinària o d’urgència. A més, la tramitació d’emergència ha de ser un procediment totalment excepcional que s’ha de limitar a l’estrictament imprescindible per solucionar una situació extraordinària i que cal justificar en cada cas.

Tant si l’executiu central i el català arriben a un acord previ al TC com si no, la Moncloa assegura que el recurs no implicaria la suspensió de tota la llei. A més, indica que la passada legislatura es van iniciar 22 procediments d’aquesta mena i que en 20 (16 de forma total i 4 de forma parcial) es va arribar a un acord entre administracions, evitant el recurs d’inconstitucionalitat. En aquest cas, el govern espanyol confia que també s’eviti.

(Visited 113 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari