175 persones van demanar l’eutanàsia el 2022 a Catalunya i es va aplicar a 91

Les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies de mitjana

Habitació d'un pacient amb covid-19 a l'Hospital del Mar (Barcelona)
Habitació d'un pacient amb covid-19 a l'Hospital del Mar (Barcelona)

Un total de 175 persones van demanar l’eutanàsia el 2022 a Catalunya i es va acabar aplicant a 91. Són dades facilitades pel Departament de Salut, coincidint amb el segon aniversari de l’aplicació de la llei. De les persones que van sol·licitar-la, 55 van morir abans de concloure el procediment, 12 peticions es van informar desfavorablement, 3 es van ajornar, 1 es va revocar i 13 més continuaven els tràmits per verificar els requisits necessaris. De mitjana, les sol·licituds van tenir un temps de resolució de 42 dies.

El Departament de Salut i la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, que és l’òrgan independent que garanteix la correcta aplicació de la llei, consideren que s’està executant de manera satisfactòria i dona resposta a una necessitat social llargament demandada. Per regions sanitàries, gairebé 7 de cada 10 prestacions es van produir a Barcelona, concretament el 67% (61 eutanàsies). A Girona es van fer 15; a Tarragona, 5, a la Catalunya Central i a Lleida es van aplicar 4 eutanàsies, i a l’Ebre i a l’Alt Pirineu i l’Aran, una.

El 59% dels 175 sol·licitants de l’eutanàsia eren homes. La majoria de peticions que va rebre la comissió procedien de l’atenció primària (114), seguides dels hospitals (51), els sociosanitaris (8) i les residències (2). Les persones que van demanar-la tenien, majoritàriament, patologies neurològiques (un 36%) o oncològiques (34,85%). A més distància hi ha les persones amb un context de multimorbiditat i fragilitat avançada, i amb malalties respiratòries.

La majoria de les persones que van rebre l’eutanàsia patien malalties d’anys d’evolució que afectaven en major o menor grau la seva autonomia funcional, i els ocasionaven una alta dependència que feia necessària l’assistència d’altres persones per a la higiene, l’alimentació i altres activitats bàsiques de la vida diària. A més, sovint la seva capacitat de relació i comunicació també estava greument afectada.

(Visited 40 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari