L’Eurocambra aprova l’esmena que pot obrir la porta a garantir el català en la futura producció audiovisual emesa a Catalunya

ERC diu que la llei espanyola és clarament insuficient i confia que el vot de la cambra pressioni a l'Estat

L'eurodiputada d'ERC, Diana Riba

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts una esmena que obre la porta a exigir que tots els productes audiovisuals emesos a Catalunya estiguin disponibles en català.

El ple ha donat llum verda a l’informe que avalua la implementació de la directiva europea de Serveis de Comunicació Audiovisual als estats, que inclou una esmena introduïda per l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, on s’exigeix “l’accessibilitat a través del doblatge, subtítols i audiodescripció […] en totes les llengües del territori on es presta el servei de comunicació”.

En aquest sentit, ERC considera que l’informe posa de manifest que la llei audiovisual espanyola és “clarament insuficient” i confia que el document pressioni a l’Estat per “redoblar esforços”.

El document defensa que la directiva ha de tenir “un paper clau en l’estructuració d’un ecosistema audiovisual europeu basada en la protecció de la diversitat cultural i lingüística”. És per això que Riba considera que l’esmena introduïda és “crucial”, ja que demana -posant l’exemple de Catalunya- que “tots els continguts audiovisuals hagin d’estar disponibles en català mitjançant diferents sistemes d’interpretació”.

En relació amb aquesta qüestió, l’eurodiputada d’ERC denuncia la “inacció” per part de l’Estat a l’hora de transposar la directiva europea. De fet, la Comissió ja va obrir un expedient a Espanya l’any 2022 per no implementar-la -la directiva comunitària data de 2018-, una actuació que va acabar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Va ser precisament arran d’aquest avís que el govern espanyol va acabar impulsant la Llei General de Comunicació Audiovisual, tot i que Riba comenta que aquesta “no recull l’esperit de la directiva europea”.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari