Experts del Quebec adverteixen que l’acord de claredat comporta “riscos”

El Partit Quebequès recomana al govern català buscar suports perquè l'Estat accepti un referèndum

Pere Aragonès parlant amb el president del Consell Acadèmic, Marc Sanjaume, per a l'acord de claredat (ACN)
Pere Aragonès parlant amb el president del Consell Acadèmic, Marc Sanjaume, per a l'acord de claredat (ACN)

Experts del Quebec adverteixen, en declaracions a l’ACN, que l’acord de claredat que ha presentat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, comporta “riscos” i recomanen “prudència”. Amb l’acord de claredat, el president Aragonès pretén crear un nou full de ruta de l’independentisme per concretar una consulta amb l’objectiu de la independència de Catalunya. De fet, Aragonès ha presentat recentment un Consell Acadèmic que ha de pilotar aquest acord de claredat.

En aquest context, el diputat independentista del Partit Quebequès, Jöel Arseneau, insta el govern català a entendre’s amb el govern central i buscar suports perquè l’Estat accepti un referèndum. El professor emèrit de la Facultat de Dret a la Universitat de Montreal (Canadà) i especialitzat en dret constitucional i internacional, Daniel Turp, afirma que “si el govern (català) vol inspirar-se en la Llei de la Claredat, millor ser prudents”. Turp, que va fer d’observador el 9-N de 2014 i el 27-S de 2015, recorda que la legislació del Canadà pretenia “dissuadir” els independentistes del Quebec d’organitzar més referèndums -després de les consultes del 1980 i el 1995, mai acordades amb el Canadà, i recomana que el sobiranisme català “continuï insistint” en l’exercici del dret a decidir en cas que l’acord de claredat no culmini amb èxit.

D’altra banda, el professor Alain G. Gagnon, especialitzat en projectes de federalisme i plurinacionalisme, també de la Universitat del Quebec a Montreal, defensa que l’acord de claredat que impulsa Aragonès “almenys seria un punt de partida per exercir l’autodeterminació”, un fet que consideren “de mínims”. D’altra banda, el professor de dret constitucional de la Universitat Laval del Quebec, Patrick Taillon, és més optimista i afirma que la Generalitat té “tots els avantatges” per treballar les seves reivindicacions a partir del dret internacional.

En general, els experts consultats per l’ACN aconsellen als independentistes catalans a buscar suports a escala internacional per exercir “pressió democràtica” sobre el govern espanyol perquè accepti un referèndum a Catalunya, però també adverteixen que negociar amb Madrid comporta riscos i pot conduir a un nou fracàs.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari