Les queixes pels ‘puta Espanya’ a ‘Zona Franca’ de TV3 arriben al Consell de la Informació de Catalunya

Reclamen que s’apliqui el Codi Deontològic del Col•legi de Periodistes que dicta que “cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència”

Joel Díaz saluda l'himne nacional espanyol interpretat a base de pets al programa 'Zona Franca' del 20 de desembre

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), l’entitat que vetlla per l’acompliment dels principis d’ètica professional continguts en el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha rebut els darrers dies diverses queixes pels insults a Espanya reiterats al programa Zona Franca de TV3. Des que TV3 va estrenar aquest late night show, el 18 d’octubre, els seu presentador, Joel Díaz, comença tots els programes, que s’emeten de dilluns a dijous, amb el crit de “puta nit i bona Espanya”. Al primer programa, va entrar al plató i va cridar ‘puta nit i bona Espanya’. Després va dir que s’havia equivocat pels nervis de l’estrena i que era a l’inrevés. Ha seguit, però, començant tots els programes des d’aleshores amb aquest expressió. I en porta 39.

L’article 12 del Codi deontològic del Col·legi de Periodistes diu que “No es pot discriminar cap persona a causa de la seva condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat i extracció social. Així mateix, cal evitar expressions vexatòries que puguin incitar a l’odi i a l’ús de la violència. Els periodistes han de ser especialment sensibles amb la diversitat i actuar amb sentit de justícia i respecte a les persones i els grups afectats”. Les denúncies que han arribat al CIC a través del seu portal de queixes on-line, ressalten que l’expressió amb què comença cada programa de Zona Franca, entre aplaudiments del públic, incita a l’odi i a l’ús de la violència, a més de tenir un esperit discriminatori evident per motiu de nacionalitat.

Les denúncies al CIC arriben després que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) renunciés a prohibir la salutació de Joel Díaz a l’audiència de Zona Franca que li van demanar nombrosos catalans a través de l’apartat de queixes d’aquest organisme. La consellera secretària del CAC, Laura Pinyol, va respondre aquestes queixes dient que es tracta d’un producte televisiu “d’entreteniment que s’adreça a l’audiència en base al codi comunicatiu de l’humor. Les intervencions del conductor i de les persones que col·laboren amb el programa es caracteritzen per fer un abordatge transgressor de temes controvertits i per incorporar elements satírics, sarcàstics i irònics. Així, tot els elements discursius s’engloben dins dels paràmetres de l’humor i difícilment hi ha possibilitat de confusió per que fa al propòsit comunicatiu”.

“Us fem avinent que la interpretació del significat i de la intencionalitat d’aquestes expressions s’ha de fer tenint en compte el context i l’horari d’emissió”, va escriure Pinyol, que concloïa la carta als denunciants dient que “entenem que poden molestar o ferir la sensibilitat d’algunes persones” però que exabruptes “no són susceptibles de cap actuació del Consell”.

Ara cal veure si el CIC, a més d’entendre que insultar Espanya pot molestar o ferir la sensibilitat d’algunes persones, conclou que cal prendre alguna decisió per evitar-ho. Si la seva actuació no satisfà els denunciants, només els quedarà la via judicial per aturar els missatges d’odi nocturns de TV3.

(Visited 252 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari