6 de cada 10 ciutadans creuen que moure’s per Barcelona és cada vegada més complicat

Un estudi del RACC diu que els barcelonins afirmen que desplaçar-se per la ciutat és menys segur que fa cinc anys

Un estudi del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya) conclou que 6 de cada 10 ciutadans creuen que moure’s per Barcelona és cada vegada més complicat. Segons aquest estudi la majoria dels usuaris consideren que les diferents velocitats i prioritats de circulació fan molt complicat moure’s a Barcelona (65%) i que la ciutat no està preparada per fer conviure tants modes de transport en un mateix espai (66%).

També es desprèn de l’estudi que 8 de cada 10 enquestats pensen que falta civisme, en general, en la mobilitat a la ciutat i que no hi ha respecte entre els usuaris dels diferents modes de transport. Els ciutadans se senten més segurs quan es desplacen amb cotxe (76%) o a peu (65%) i més vulnerables quan ho fan en bicicleta (34%) o vehicle de mobilitat personal VMP (29%).

El RACC apunta que 1 de cada 4 usuaris de patinet o bici afirmen haver tingut un ensurt o accident des de principi d’any. En el cas dels vianants, 1 de cada 7. També l’excés de velocitat, la manca de respecte pels senyals, l’escàs ús d’indicadors de canvis de carril o girs i la invasió d’espais exclusius d’altres són els comportaments de risc més comuns de tots els modes de transport. L’estudi conclou que cruïlles, rotondes i zones pacificades s’identifiquen com els punts clau de conflicte.

L’enquesta d’opinió del RACC mostra que 4 de cada 10 ciutadans no se senten segurs quan es desplacen per Barcelona. Respecte al 2017, la percepció general d’inseguretat ha pujat 6 punts: fa cinc anys les persones que consideraven poc o gens segur desplaçar-se eren un 14% del total i ara són un 20%.

La mobilitat ciclista ha estat la que més ha acusat aquesta sensació d’inseguretat, passant d’un 15% a un 34%, fet atribuïble al fet que han passat a compartir espai amb els VMP i a estar més en contacte amb la resta d’usuaris a les vies pacificades.

Totes aquestes dades les ha presentat el RACC, aquest dimarts, en l’Estudi RACC sobre la convivència de la mobilitat a Barcelona (foto), que analitza la percepció i el comportament dels ciutadans que es desplacen per la via pública de diferents maneres: a peu, amb bicicleta, en VMP, en moto o amb cotxe. El RACC ha realitzat més de 25.000 observacions a usuaris en punts representatius de la ciutat i ha fet 2.000 enquestes amb l’objectiu de millorar el respecte a la mobilitat a la ciutat.

En un espai públic limitat i cada vegada més compartit, a Barcelona cada dia hi ha 6,1 milions de desplaçaments interns i de connexió (segons l’EMEF-2021). La finalitat d’aquest estudi és ajudar a evitar les friccions entre usuaris, que poden comportar un augment del risc d’accidents i ensurts, així com reflexionar sobre el grau de compliment de les normatives i codis de circulació de cada mode de transport.

(Visited 69 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari