6 de cada 10 ciutadans creuen que moure’s per Barcelona és cada vegada més complicat

Un estudi del RACC diu que els barcelonins afirmen que desplaçar-se per la ciutat és menys segur que fa cinc anys

Un estudi del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya) conclou que 6 de cada 10 ciutadans creuen que moure’s per Barcelona és cada vegada més complicat. Segons aquest estudi la majoria dels usuaris consideren que les diferents velocitats i prioritats de circulació fan molt complicat moure’s a Barcelona (65%) i que la ciutat no està preparada per fer conviure tants modes de transport en un mateix espai (66%).

També es desprèn de l’estudi que 8 de cada 10 enquestats pensen que falta civisme, en general, en la mobilitat a la ciutat i que no hi ha respecte entre els usuaris dels diferents modes de transport. Els ciutadans se senten més segurs quan es desplacen amb cotxe (76%) o a peu (65%) i més vulnerables quan ho fan en bicicleta (34%) o vehicle de mobilitat personal VMP (29%).

El RACC apunta que 1 de cada 4 usuaris de patinet o bici afirmen haver tingut un ensurt o accident des de principi d’any. En el cas dels vianants, 1 de cada 7. També l’excés de velocitat, la manca de respecte pels senyals, l’escàs ús d’indicadors de canvis de carril o girs i la invasió d’espais exclusius d’altres són els comportaments de risc més comuns de tots els modes de transport. L’estudi conclou que cruïlles, rotondes i zones pacificades s’identifiquen com els punts clau de conflicte.

L’enquesta d’opinió del RACC mostra que 4 de cada 10 ciutadans no se senten segurs quan es desplacen per Barcelona. Respecte al 2017, la percepció general d’inseguretat ha pujat 6 punts: fa cinc anys les persones que consideraven poc o gens segur desplaçar-se eren un 14% del total i ara són un 20%.

La mobilitat ciclista ha estat la que més ha acusat aquesta sensació d’inseguretat, passant d’un 15% a un 34%, fet atribuïble al fet que han passat a compartir espai amb els VMP i a estar més en contacte amb la resta d’usuaris a les vies pacificades.

Totes aquestes dades les ha presentat el RACC, aquest dimarts, en l’Estudi RACC sobre la convivència de la mobilitat a Barcelona (foto), que analitza la percepció i el comportament dels ciutadans que es desplacen per la via pública de diferents maneres: a peu, amb bicicleta, en VMP, en moto o amb cotxe. El RACC ha realitzat més de 25.000 observacions a usuaris en punts representatius de la ciutat i ha fet 2.000 enquestes amb l’objectiu de millorar el respecte a la mobilitat a la ciutat.

En un espai públic limitat i cada vegada més compartit, a Barcelona cada dia hi ha 6,1 milions de desplaçaments interns i de connexió (segons l’EMEF-2021). La finalitat d’aquest estudi és ajudar a evitar les friccions entre usuaris, que poden comportar un augment del risc d’accidents i ensurts, així com reflexionar sobre el grau de compliment de les normatives i codis de circulació de cada mode de transport.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.