Forces polítiques i socials de Reus es mobilitzen per evitar l’expulsió de Mohamed Said Badaoui

La Policia Nacional acusa el líder de la comunitat musulmana de ser un perillós islamista radical

Mohamed Said Badaoui i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge

El destí de Mohamed Said Badaoui penja d’un fil. Aquest marroquí, que fa 30 anys que viu a Reus, és el president de l’Associació per a la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adedcom), una entitat molt activa en qüestions com l’ensenyament de la religió musulmana a l’escola, l’ús del hijab de les dones en dependències públiques o la reserva d’espai als cementiris per als creients en la religió islàmica.

La brigada d’estrangeria de la Policia Nacional el considera un potencial perill per a la convivència, i per això, a més de negar-li l’accés a la nacionalitat espanyola, ha encetat els tràmits per a la seva expulsió. Després de l’enorme polèmica suscitada pels atemptats del 17-A –amb la difusió d’una teoria de la conspiració que assenyala que l’imam Abdelbaki Es Satty era un agent del CNI– sembla que el ministeri de l’Interior no vol nous ensurts i ha posat en marxa una neteja de musulmans sospitosos de flirtejar amb el salafisme.

Aquesta és l’acusació que penja sobre Mohamed Said Badaoui, a qui se li atribueix la creixent radicalització del col·lectiu musulmà que la Policia Nacional ha detectat a la zona de Tarragona. Aquest activista es defensa dient que ell és escrupolosament respectuós amb la legislació espanyola i que els drets que reclama l’Adedcom estan inclosos en els protocols de l’any 1992, signats pel Govern amb la comunitat musulmana.

L’amenaça d’expulsió de Mohamed Said Badaoui ha aixecat una onada de protestes a Reus, on les formacions JxCat, ERC, PSC, CUP i Ara Reus han signat un manifest de suport a aquest activista de la causa islàmica, a qui consideren un interlocutor molt útil. També li fan costat diverses entitats de la ciutat.

El seu cas també ha arribat al Congrés dels Diputats, on representants d’ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem han subscrit una carta on reclamen que el ministre Fernando Grande-Marlaska aturi l’expedient d’expulsió que ha posat en marxa la brigada d’estrangeria de la Policia Nacional. En suport a aquesta demanda, la setmana passada es va fer una concentració davant la Delegació del Govern a Catalunya.

Qui també s’ha mullat a favor de Mohamed Said Badaoui ha estat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que va néixer a Reus i coneix directament el cas. La consellera ha rebut l’activista al seu despatx de la Generalitat per fer-li palesa la seva solidaritat.

L’advocat d’aquest dirigent musulmà ha presentat al·legacions a l’expedient d’expulsió, que serà resolt pròximament. Una de les línies d’investigació de la Policia Nacional són les obres d’ampliació de la mesquita de Reus, promogudes per Mohamed Said Badaoui, que van costar 100.000 euros i no se sap d’on van sortir.

L’ombra d’Abdelbaki Es Satty

A més del procés contra Mohamed Said Badaoui, la Policia Nacional també té en marxa un expedient per expulsar d’Espanya Amarouch Azbir, president de l’associació que gestiona la mesquita i el centre cultural Al Forkan, a Vilanova i la Geltrú, i que és sospitós de promoure l’islamisme radical. Amarouch Azbir és treballador municipal des de fa 20 anys i afirma que és víctima de “falses acusacions”. A la mesquita Al Forkan hi va exercir d’imam durant una temporada Abdelbaki Es Satty, abans d’anar a Ripoll, on va organitzar la cèl·lula que va perpetrar els atemptats del 17-A.

(Visited 241 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari