Universitaris a l’assalt del Parlament

Durant una setmana, els passadissos, l’auditori, algunes sales del Parlament i fins i tot el seu hemicicle han estat ocupats per una setantena d’universitaris i universitàries. Eren estudiants de totes les universitats catalanes –públiques i privades- que, entre el 9 i el 15 de juliol, s’han convertit en diputats i diputades, periodistes, lingüistes o lletrats del Parlament. Ha estat la SPUNI, Setmana del Parlament Universitari.

Aquests joves han fet, per tant, una simulació del funcionament quotidià de la Càmera parlamentària. Els han explicat com s’organitza, com treballa i ho han posat en pràctica, elegint un president de la Generalitat i debatent alguns textos legals a la sala de Plens. En dues ocasions, les sessions plenàries han estat presidides per la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Els estudiants s’han reunit amb membres de tots els partits polítics amb representació parlamentària i els han pogut preguntar allò que els interessava. Fins i tot, els que tenen més clares les seves simpaties polítiques s’han pogut fer selfies amb els diputats o diputades de la seva corda ideològica.

Dos dels estudiants de Periodisme que han participat a la SPUNI han moderat un debat entre portaveus dels cinc partits amb presència a la Càmera simulada. L’organització de la SPUNI va distribuir els participants entre cinc grups polítics que, lògicament, quasi mai coincidien amb els seus plantejaments ideològics. Així, podies veure un noi que es considera socialista defensant idees conservadores o un de dretes fent-se passar per verd esquerranós.

Les negociacions per facilitar la investidura del nou president van donar lloc a un govern format per liberals, conservadors i demòcratacristians. Socialistes i verds van quedar a l’oposició. El govern de dretes va incloure al seu programa que l’educació catòlica fos obligatòria a les escoles catalanes. Sort que es tractava només d’una simulació!

La simulació va ser tant reeixida que alguns dels estudiants diputats van copiar el mal exemple dels que, al Parlament real, opten per cridar o menysprear els contrincants polítics en comptes d’esforçar-se per convèncer-los amb arguments i paraules sensates.

Però la sang no va arribar al riu. Al final, foto de grup a les escales del Parlament, amb Laura Borràs presidint-la, i cap a casa amb un certificat d’assistència a una setmana que haurà estat, segur, una de les més profitoses del curs acadèmic 2021-2022. Gran part del mèrit cal imputar-lo a un equip de protocol i relacions institucionals del Parlament que ha treballat molt i bé. Gràcies, i a preparar la Spuni 2022-2023!

(Visited 180 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari