La guerra d’Ucraïna empeny a Pere Aragonès a assistir a la cimera de presidents autonòmics

El màxim representant de la Generalitat de Catalunya ha assegurat que és una situació excepcional i cal la màxima coordinació amb les autoritats autonòmiques i el Govern d’Espanya, liderat per Pedro Sánchez

Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya (ERC)
Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya (ERC).

Aquesta vegada sí. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assistirà a la conferència de presidents autonòmics avui, diumenge 13 de març, a la Palma (Illes Canàries). El màxim representant del Govern català ha justificat la seva participació perquè es tractarà com s’abordaran les conseqüències de la guerra d’Ucraïna: “És una situació excepcional i cal la màxima coordinació”.

Aragonès es negava a tornar a participar en una cimera de presidents després de la ineficàcia de la conferència contra la Covid-19 a la qual va participar per videoconferència. No obstant això, el president considera que s’han de prendre decisions importants a aquesta reunió: “Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les llars, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l’acollida de persones refugiades, davant d’aquesta situació serem a tot arreu”.

Productivitat i fotografia

Això sí, ha enviat una carta adreçada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè la conferència de presidents sigui productiva i no només una fotografia. “És especialment important que sigui un autèntic espai de treball, coordinació i amb capacitat real de decisió, anant més enllà de l’acte merament informatiu on no és possible debatre i construir acords”, ha expressat.

El cap del Govern català ha demanat que la cimera serveixi per enfortir la coordinació, consensuar i concretar els detalls del procés d’acollida de refugiats ucraïnesos; crear un fons específic per a pagar les despeses extraordinàries de les administracions per l’acollida de refugiats; pal·liar els problemes econòmics generats per la guerra a ciutadans i empreses , i per a abordar la situació energètica a Europa i les mesures per a mitigar l’impacte de l’augment de preu de l’energia.

A la conferència nacional d’ERC, la secretària general, Marta Rovira, va deixar clar que Esquerra farà tot el que pugi per donar suport a les víctimes de la guerra d’Ucraïna: “No a la guerra vol dir fer tot el possible per aturar aquesta barbàrie i aquesta estupidesa, obrir els braços als refugiats i prendre decisions perquè la factura no la paguin els mateixos de sempre”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides