Trump i el verí de la serp pel 2024

Susana Alonso

Els generals de Divisió dels Estats Units, Paul Eaton i Antonio Taguba, i el general de Brigada, Steven Anderson, van advertir en un article conjunt al The Washington Post, publicat fa uns dies amb motiu de l’aniversari de l’assalt al Capitoli, que de continuar les coses com ara, podria passar que el 2024, si es repetís un intent com el que va fer Donald Trump de negar els resultats electorals i incitant-se a la gent a assaltar les institucions, que els colpistes tinguessin el suport de part de l’Exèrcit i que el cop s’imposés. Article que es publicava a la vegada que es feien publiques enquestes segons les que un de cada tres estatunidencs justificaven protestes violentes contra el Govern, com la de fa una any al Capitoli, en creure que hi havia hagut frau.

I és que no pinten gens bé les coses de cara a les eleccions de 2024, donat que en complir-se el primer any de mandat de Joe Biden la popularitat del president continua baixant després de fracassos com la retirada de l’Afganistan, la gestió de la pandèmia, amb milions de ciutadans que es neguen a vacunar-se i la fragilitat del sistema sanitari, i les dificultats per tirar endavant les polítiques socials de Biden, que han topat al Senat amb el rebuig del senador demòcrata Joe Manchin, que ha anunciat que amb el seu vot contrari vol tombar l’aprovació del paquet de despesa social de 1,9 milions de dòlars.  I si l’edat del president de 78 anys que tenia quan va jurar el càrrec ja era un obstacle per aspirar quatre anys després a la reelecció, fet que suggeria que seria la vicepresidenta Kamala Harris qui disputaria la presidència el 2024, Harris no ha trobat de moment el seu lloc a la Casa Blanca mentre les enquestes de popularitat sobre ella són més dolentes que les de Biden. Hi ha qui diu que això es deu a ser dona i negra i estar casada amb l’advocat jueu Douglas Emhoff, que més a més està divorciat. Perquè una cosa és que Trump estigués divorciat i que la seva filla Ivanka es cases amb un jueu, Jared Kushner, i una altra  molt diferent que el “primer cavaller” de la possible presidenta Harris, sigui un divorciat jueu.

Tot això passa mentre continuen caient en sac foradat les revelacions que s’aporten al comitè especial de la Cambra de Representants que estudia l’assalt al Capitoli, donat que no té capacitat per imputar Donald Trump que també veu com la Fiscalia evita processar-lo per aquests fets i  per diversos delictes fiscals, en argumentar els advocats de Trump que té immunitat.

En el comitè de la Cambra Baixa que investiga la insurrecció de fa una any arriben documents i testimonis que apunten que Trump es va negar a fer cas a la seva filla Ivanka i altres persones del seu cercle més íntim que, en veure el que estava passant al Capitoli, li van demanar reiteradament que  fes una declaració condemnant l’assalt per aturar la violència, cosa a la que Trump s’hi va negar. I és que més enllà que la congressista republicana,  Elizabeth Cheney, filla de l’exvicepresident, incrimini amb testimonis i dades a Trump de ser responsable d’un intent d’insurrecció, això ja és aigua passada i la majoria de congressistes i senadors republicans que van ser crítics amb Trump fa un any, tornen a donar-li suport davant la possibilitat que l’expresident es presenti a la presidència el 2024.

Fins i tot Steve Bannon, l’assessor de Trump, que havia trencat amb ell s’ha reconciliat amb l’expresident. Ara Bannon, juntament amb el també ex assessor de Trump, Michael Flyn, estan donant suport i assessorant a nivell local a governadors i alcaldes del partit partidaris de Trump i de les seves polítiques de fake news, que continuen defensant que el nomenament de Biden com a president va ser un frau. Certament Biden va guanyar amb 81.281.888 vots, però Trump en va aconseguir 74.223.251, la xifra més alta de la història d’un president que es presentava a la reelecció. I sigui qui sigui el candidat demòcrata a la presidència d’aquí tres anys, n’hi haurà prou que uns pocs milions de votants demòcrates es quedin a casa perquè Trump, en el cas que  s’hi torni a presentar, guanyi. I fins i tot en el cas que Trump no sigui el candidat i que guanyi de nou el candidat o candidata demòcrata, la teoria que la presidència de Biden va ser il·legítima i que hi ha una conspiració contra Amèrica pot perviure, i com temen els tres generals, si el guanyador fos el candidat demòcrata, amb el verí de la serp ja escampat, una insurrecció podria repetir-se i triomfar.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.