Justícia va autoritzar cinc càmeres i tres fotògrafs perquè obtinguessin imatges dels presos independentistes

La sèrie ‘El judici’ produïda per Mediapro i que està emetent TV3 inclou gravacions fetes a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric obtingudes dins els centres penitenciaris que s’han ocultat dos anys i en les quals s’identifiquen alguns funcionaris

Presos independentistes sortint dels centres penitenciaris camí del Tribunal Suprem mentre són gravats amb l'autorització del departament de Justícia

TV3 va emetre aquest diumenge 25 d’abril el tercer capítol de la sèrie El judici, dedicada a reconstruir el procés als dirigents independentistes jutjats pel Tribunal Suprem per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i la proclamació posterior de la independència de Catalunya. En el primer capítol d’aquesta sèrie –Qüestions prèvies– es van emetre dos minuts d’imatges enregistrades a l’interior de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric, en les quals es veu els presos independentistes carregats amb bosses amb les seves pertinences i alguns d’ells imprimint les seves empremtes digitals l’1 de juliol de 2019, quan van ser traslladats a Madrid per la celebració del judici. Mentre TV3 emetia aquestes imatges, al portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) hi va aparèixer una nota titulada “Justícia mostra imatges inèdites del trasllat dels presos independentistes al Suprem”. La nota de la CCMA anava acompanyada d’un vídeo amb 6’21” d’imatges. En aquest vídeo s’aprecia que en la seva realització hi van participar cinc càmeres i tres fotògrafs.

Dels sis minuts llargs d’imatges incloses en aquest vídeo, en les quals s’identifiquen alguns funcionaris de les presons, El judici en va reproduir un parell en el seu primer capítol. De les imatges es dedueix que a la presó de Lledoners –d’on van sortir cap a Madrid, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn– hi van entrar, amb el vist-i-plau del departament que presideix Esther Capella, dos operadors de càmera i un fotògraf. A la de Puig de les Basses, també hi van entrar dos càmeres i un fotògraf per enregistrar la sortida de Dolors Bassa, mentre que a la de Mas d’Enric, on estava empresonada Carme Forcadell, s’hi van desplaçar un càmera i un fotògraf. En tot moment es fa evident que els vuit presos estan d’acord amb els enregistraments i, en algun cas, fins i tot saluden amb gestos als que els estan fent.

Els diputats de Ciutadans Ignacio Martín i Anna Grau van demanar, el dimarts 20 d’abril, a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que els faciliti una “còpia íntegra de l’expedient d’autorització de les autoritats penitenciàries competents de l’Administració de la Generalitat de Catalunya al productor/creador de la peça documental El judici, difosa per TV3, per la gravació audiovisual d’interns durant la seva situació de reclusió dins dels centres penitenciaris i durant el seu trasllat”. Volen saber qui va enregistrar les imatges i com van anar a parar a mans de Jaume Roures, que figura com a productor de la sèrie als seus crèdits. La nota de premsa de la CCMA no dona cap mena de detalls sobre qui va fer els enregistraments. El periodista Àlex Gutiérrez va entrevistar el passat dijous al director d’El judici, Lluís Alcarazo, però no li va preguntar sobre l’autoria de les imatges polèmiques.

Al final de cada capítol de la sèrie, hi ha una apartat d’agraïments. Entre aquests agraïments hi figuren des del fotògraf Jordi Borràs fins Aljazeera passant per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural o la Guàrdia Civil. Del govern de la Generalitat hi consta l’agraïment al Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda però no es fa cap esment al Departament de Justícia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.