El gag masclista de ‘Bricoheroes’ posa en perill la renovació del programa de Peyu i Jair Domínguez

La broma en què van fer aparèixer una noia en biquini en el darrer capítol vulnera el Llibre d’Estil de la CCMA i les recomanacions del CAC

Imatge del gag masclista amb que el programa 'Bricoheroes' va tancar la temporada 2020-2021

El gag masclista que va servir per tancar la temporada del programa Bricoheroes de TV3 ha posat en perill la seva renovació per la temporada vinent. Bricoheroes és una producció d’El Corral de l’humor, propietat de Lluís Jutglar (Peyu), que s’ha emès pels mitjans digitals i les xarxes de TV3, amb reemissions periòdiques pel seu canal de televisió. S’ha composat de vint capítols presentats com “una paròdia dels clàssics programes de bricolatge”. Aquests programes, d’uns vint minuts de durada aproximadament, presentats per Peyu i Jair Domínguez, han costat aquesta temporada a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) un quart de milió d’euros. A més, compta amb el patrocini de diverses empreses, entre elles ‘Petrolis independents’, del diputat de JxCat Joan Canadell. La renovació del contracte estava prevista pel mes de juliol. Ara està en l’aire després de treure a passejar una dona quasi despullada en el darrer capítol d’aquest curs, emès el 7 de març, la vigília del Dia Internacional de les Dones.

Jair Domínguez i Lluís Jutglar (Peyu) van fer sortir en aquest programa una dona amb un petit bikini i caminant amb unes sabates de grans talons per entregar-los un suposat premi al programa menys paritari de la història de TV3. El paper de la dona va ser posar-se entre tots dos, vestits amb roba de treballadors de la construcció, entregar-los un ram i un diploma i somriure alegrement. Mentre els espectadors veien aquesta escena es va escoltar una veu en off que deia: “Bona nit, abans d’acomiadar la segona temporada de Bricoheroes des del Consell Audiovisual de Catalunya ens complau entregar-vos el premi al programa de televisió menys paritari de la història de TV3. Dues temporades, 40 capítols i no ha aparegut cap dona fent un paper rellevant. L’enhorabona!”. Peyu va encetar una justificació –“ Escolta! Va sortir a un capítol de Nadal una noia…”- però Domínguez el va interrompre: “Deixa’t estar, deixa’t estar!”. Finalment, tots tres posaven en silenci i riallers davant la càmera, i Peyu afegia referint-se a la dona: “Bueno, dos petons ja que hi som, no, trempada?”. I ells dos reien mentre la dona en bikini mantenia el seu somriure forçat.

A més de penjar el programa a les xarxes de TV3 i a la web del programa, també el van pujar al seu Instagram i Jair Domínguez va tenir la idea d’editar la part final del programa per pujar al seu Twitter el gag on apareixia la dona. Als comentaris de les usuàries de Twitter es va palesar el disgust de moltes d’elles per aquesta exhibició de masclisme. Eva, que es defineix al seu perfil com a “catalana feminista” va escriure “no em va fer cap gràcia! Em vaig quedar amb la mateixa cara de quan el cunyat de torn explica un acudit verd”. També hi va haver missatges de suport al gag i els seus responsables, la qual cosa va provocar que Gemma Marlo, que diu al seu perfil que “agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida”, ho lamentés així: “que tots els que us estan “felicitant” siguin tios, potser us hauria de fer pensar una micona”.

Altres usuàries d’aquesta xarxa que van criticar el masclisme del gag van ser, per exemple, Sonia o Mendo 83. Sonia, amb quatre llaços grocs al seu perfil i una crida de “Llibertat presos polítics!!!!”, va mostrar la seva indignació: “Ni puta gràcia, la veritat”, i Mendo83 va fer aquesta reflexió: “Si fossis andalús i treballessis a Canal Sur, tots aquests que et riuen les gracietes et posarien a parir”. Una altra usuària, que es defineix com a “dona, feminista radical, obrera i federalista” es preguntava: “no hi ha a TV3 ni a Catalunya Ràdio una Defensora de l’Audiència o una Editora d’Igualtat que controli sobre el terreny que no es facin programes o notícies carregades de misogínia?”. “És molt fàcil fer un hastag SomDones i ja està”, recriminava a la televisió que dirigeix Vicent Sanchis.

La periodista feminista Isabel Muntané, del col·lectiu On són les dones, es va adreçar directament a TV3: “Molta campanya #somdones i es permeten programes com #bricoheroesTV3 que se n’enfoten de les dones i de la falta de paritat. Dues temporades, cap dona en un lloc rellevant. Tanquen sexualitzant, objectivitzant les dones”. I afegia els hastags de TV3, el CAC, l’Institut Català de les Dones i el Sindicat de Periodistes de TV3.

A Bricoheroes, Jair Dominguez s’ha permès el luxe de cridar “puta Espanya!” un parell de cops sense que les direccions de TV3 i la CCMA li ho hagin recriminat, però vulnerar obertament les normes sobre la representació de les dones que dicten el Llibre d’Estil d’aquesta Corporació i les recomanacions contra la discriminació de les dones del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) poden passar factura als qui van idear i emetre el gag masclista. Fins i tot mitjans independentistes com El Nacional donen per fet que no hi haurà tercera temporada de Bricoheroes a TV3.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

5 comentaris a “El gag masclista de ‘Bricoheroes’ posa en perill la renovació del programa de Peyu i Jair Domínguez”

 1. Sóc dona sempre he reivindicat la igualtat de drets, de lleis, de paper a la societat, també, però, la diferència de la dona i els drets que hauria de tenir per tant, el dret a la diferència de tots i el dret a escollir, sense retallar els drets dels altres és clar. I també escullo ser femenina i poder’jugar al joc de la seducció, de la galanteria i tot, sempre que tothom comprengui que cal un si per a tirar endavant… Però crec que també cal respectar que cadascú triï el rol que vulgui… Juguem tots, aquest país s’està tornant massa seriós, avorrit i monotemàtic, i no ens han preguntat a totes…
  No m’han fet mai gràcia els acudits verts, però he de denunciar cada cop que algú n’explica un, potser n’hi ha prou amb dir que no té gràcia. És que som més papistes que el papa i això ja sembla la religió catòlica… Ens quedem amb la façana i potser és crítica, no l’he vist, segur que no em faria gràcia, però si és que es posen amb tothom! Que no se’m mal interpreti, sé que els oprimits han de tenir més miraments, però, estic cansada de tanta persecució i poca gràcia. A casa meva, dels meus pares i ara amb el meu marit, les dones hem fet sempre el que hem volgut, i ens ho hem guanyat, cada dia, poster n’hi ha que no ho tenen tan clar, el rol, els drets i allò que ens fa feliços i on volem estar

  Respon
 2. Em sembla que la gent no entén res i el més greu: Ningú sap qui és la noia, ni es preocupa de buscar-ho ni de saber què en pensa.

  Respon
 3. Pensava que el periodisme era objectiu i és quedava en explicar el fets. Veig que en el vostre cas és una editorial i doneu clarament la vosta opinió. Felicitats.

  Respon

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides