Les kellys es queden sense feina i sense dret a subsidi arran de la crisi del coronavirus

Els acomiadaments massius i la promesa de contractes que no es concreten deixen el col·lectiu desprotegit davant la ferotge crisi econòmica
Kelly treballant

Les kellys, com es coneixen les cambreres de pis dels hotels, viuen amb una eterna promesa: la de la reforma de l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors, que prohibeix les subcontractes, la de la regulació salarial, la d'un nou contracte estable…, però tot s'ha quedat en l'aire i les kellys s'enfronten a un futur molt incert a causa de la pandèmia del coronavirus.

Moltes d'elles tenien, només de paraula, la promesa de tornar a treballar, per part de les empreses que les contracten, durant l'època d'estiu, però en tancar tots els hotels, tot ha quedat en res. Si bé és cert que el govern de Pedro Sánchez ha aprovat la creació d'una bossa de subsidis per a treballadors domèstics, és només per als que estan contractats pels hotels, un tripijoc que denuncien des del col·lectiu de les kellys.

Tal com explica Miriam Suárez, "el problema és que hi ha dos grups de treballadores, les que estan en plantilla, que tenen dret a un ERTO, i les que estan subcontractades, que van ser acomiadades sense dret a res. Són contractes per obra i servei i les han donat de baixa amb l'excusa de baixa ocupació, abans del que va dictaminar el Govern. Si n'hi ha alguna que tingui atur acumulat cobrarà, però el 95% de les cambreres d'hotel, que són subcontractades, no en tenen".

Per acabar de reblar el clau de la precarietat, moltes de les treballadores només tenien un compromís verbal amb les empreses de començar a treballar durant la campanya turística, cosa que ja no passarà. "Es queden sense res i sense ajudes", assegura Suárez. Es calcula que més de 70.000 kellys s'han quedat sense feina a tot Espanya. Subcontractar la neteja dels hotels és una pràctica habitual, que en certs casos s'acosta a la il·legalitat. "Molts hotels creen una empresa pantalla per subcontractar les cambreres de pis i així poder-se estalviar pagar baixes laborals si es produeixen", explica Miriam Suárez.

És el mateix hotel qui dóna les ordres de neteja i no l'empresa subcontractada, una pràctica que evidencia aquesta doble moral. "Volem que no s'externalitzi una feina que és essencial per a un hotel, perquè quan vens una habitació ha d'estar neta, estem dins del pack", declara Suárez. Les kellys, esperant l'eterna promesa, veuen com la crisi de la Covid-19 les està enfonsant encara més.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari